Verschillende diplomaten van de VS en de Verenigde Naties, in het kader van de mensenrechten afgelopen week op een werkbezoek in Birma, hebben de regering van Birma gewaarschuwd dat discriminatie van religieuze minderheden in de overwegend boeddhistische natie zal leiden tot gevaarlijke sektarische spanningen. De Amerikaanse topdiplomaat Tom Malinowski zei op een persconferentie-als afsluiting van zijn zesdaags bezoek, dat de leiders van Birma door hun houding in de conflicten tussen onder andere boeddhisten en moslims, minderheden dreigen te provoceren.

Hij drong er bij de regering op aan voorgestelde wetten, die interreligieuze huwelijken en religieuze bekering zullen beperken, niet aan te nemen. De diplomaat noemde de houding van de Birmese regering en parlement spelen met vuur. Als de houding niet wordt herzien wordt het land volgens Malinowski bloot gesteld aan grote gevaren.

Bij botsingen tussen veiligheidstroepen en staatloze Rohingya-moslims in de noordelijk Rakhine-staat zijn zeker 240 moslims gedood in de afgelopen twee jaar en wonen 140.000 van de onderdrukte moslimminderheid in kampen zonder voldoende voedsel, gezondheidszorg of onderwijs. In een resolutie van de algemene vergadering van de VN, in november vorig jaar, werd er bij de regering van  Birma opaan gedrongen het staatsburgerschap te verlenen aan de Rohingya moslims, die door de boeddhistische meerderheid gezien worden als Bengalese illegalen.

De resolutie is veroordeeld door boeddhistische nationalisten die het zien als een inmenging in interne aangelegenheden van hun land met de bedoeling een islamitische cultuur en godsdienst in Birma in te voeren. Bij botsingen tussen extremistische boeddhisten en moslims zijn tientallen moslims gedood en hele dorpen platgebrand. Overigens zijn niet alleen moslims, maar ook christenen slachtoffer van de houding van extremistische moslims, die het geweld niet schuwen.

Bron BNN.

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten, Boeddhisme
Tags: , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

2 reacties op Topdiplomaten waarschuwen Birma inzake behandeling moslims

  1. Sjoerd schreef:

    Boeddhistisch nationalisme=als duifjes vermomde roofdieren!

  2. Ujukarin schreef:

    Ja, net als Moslim-nationalisme een paar honderd km ervandaan in Bangladesh. Driemaal raden wie daar als ‘minderwaardige onterechte immigranten’ gezien worden? Etnische Birmezen of in ieder geval niet-moslims…

    With folded palms,