Een rechtbank in het Birmese Yangoon heeft drie mensen tot veertien jaar cel veroordeeld, wegens hun rol in de gewelddadigheden tussen boeddhisten en moslims in Meiktila (Centraal Birma), vorige maand. Een ruzie over de prijs van een gouden haarclip en de daarop volgende rellen, kostten uiteindelijk 43 mensen het leven, duizenden mensen werden dakloos.

De veroordeelden zijn de moslim eigenaar van een goudhandel, zijn vrouw en een medewerker van de winkel. De ruzie was met een boeddhistische klant en escaleerde snel. Een boeddhistische monnik kwam om het leven waarop een woedende menigte, in een aantal gevallen geleid door radicale monniken, moslimwijken introkken, mensen om het leven brachten en winkels, huizen en moskeeën vernielden. Pas drie dagen later werd het leger ingezet en de noodtoestand uitgeroepen.

De veroordelingen zijn naar verwachting de eersten in een serie. Vorige week maakte de Birmese politie ernst met deze zaak, door onderzoek te doen in radicale boeddhistische Rakhine-kringen en er ook arrestaties te verrichten. Er lopen inmiddels vijfendertig strafrechtelijke onderzoeken tegen verdachten van brandstichting en moord.

Een groepering ‘Pray for Myanmar’ wil de anti-moslim beweging in Birma, met als gezicht de boeddhistische racistische 969-beweging, onder leiding van de boeddhistische monnik U Gambira, tegengas geven door folders uit te delen met de tekst dat er geen raciale tegenstellingen zijn in Birma. De 969-beweging is uit op een sociale en economische boycot van moslims in Birma.

Bron BNN.

 

Categorieën: Nieuws
Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk