Leden van de academische gemeenschap in Saoedi Arabië roepen de Dalai Lama op zijn invloed uit te oefenen om een eind te maken aan slachtingen onder moslims in West-Birma. Over en weer zijn er al maanden ernstige gewelddadigheden tussen moslims en  boeddhisten in dat gebied.

Het geweld laaide een paar weken geleden op na de verkrachting en het vermoorden van een boeddhistische vrouw door drie jonge moslims. Twee daders zijn door een plaatselijke rechtbank ter dood veroordeeld, de derde pleegde zelfmoord.

Boeddhistische dorpelingen namen wraak door tien islamitische bedevaartgangers te vermoorden. Moslimgroepen staken daarop tientallen huis in brand van boeddhisten. Het leger heeft in dat gebied de noodtoestand afgekondigd en stuurde er troepen en oorlogsschepen heen.

Dr. Abdul Al-Zuhayyan, lid van de academische gemeenschap in Saoedi Arabië, zegt afgelopen zaterdag in en artikel in Arab News, dat ‘geen godsdienst in de wereld zijn goedkeuring hecht aan de begane wreedheden tegen moslims.’ ‘De Dalai Lama is als geen andere boeddhist in staat om zich uit te spreken tegen deze schending van mensenrechten en die ook te veroordelen en een boodschap van liefde, vrede en erbarmen te sturen naar de slachtoffers van deze vreselijke incidenten in Birma,’ zegt de geleerde. De academicus doet zijn oproep aan de Dalai Lama aan het begin van de ramadan.

Arab News beschrijft hoe Birma voor de meeste moslims een onbekend land was, tot het nieuws over de slachtingen onder zogenoemde Rohingya moslims er doordrong. Het vredige beeld dat het boeddhisme uitstraalt staat daar haaks op, vind Arab News in een artikel dat een zeer negatief beeld schetst van de gedragingen van boeddhisten in het betreffende gebied.

Deze en eerdere slachtpartijen van moslims in Birma zijn volgens Arab News vastgelegd door VN-waarnemers. Ondanks dat de Rohingya moslims de ‘meest vervolgde minderheid in de wereld zijn’ en de mensenrechten regelmatig worden geschonden, heeft de internationale gemeenschap geen actie ondernomen om de gewelddadigheden te stoppen, meldt Arab News.

De overgrote meerderheid van de 56 miljoen Birmezen is boeddhist. Er wonen bijna drie miljoen christenen en 2,3 miljoen moslims in het land. De Rohingya moslims bestaan uit verschillende etnische groepen, afkomstig uit India, Chinezen, Arabieren, Perzen en Birmanen. Volgens Arab News is hun grootste zonde dat ze ‘hardwerkend zijn en succes hebben in handel en onderwijs.’

Bron: http://www.arabnews.com/dalai-lama-should-speak-out-against-killing-rohingyas

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten, Krijgsmacht, Politiek
Tags: , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

8 reacties op ‘Dalai Lama moet zich uitspreken tegen geweld tegen moslims’

 1. Ujukarin schreef:

  Hij heeft een punt. Maar of hij geheel recht van spreken heeft, in een land waar andere soorten ‘geweld’ tegen alle andere religies officieel beleid kunnen zijn? Zie verhalen zoals
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/Buitenland/article/detail/3228330/2012/03/20/Grootmoefti-Saoedi-Arabie-vernietig-alle-kerken-in-de-regio.dhtml

  Doch als de Dalai Lama slim is doet hij een oproep tot religieuze tolerantie in brede zin, en stoppen met geweld in Birma maar ook in Saoedi Arabie ;-)

 2. ton schreef:

  Zeker worden in Saoedi Arabie de mensenrechten geschonden, neemt niet weg dat die gelijk heeft en de Dalai Lama zich uit moet spreken tegen het geweld in Birma ongeacht wie hier nu vrij is van zonden, elkaar de zwarte piet toespelen is niet hoe het moet.

 3. Ujukarin schreef:

  Tot die eindconclusie kwam ik ook ;-) Maar in dit geval, een ‘religie’ (of laten we zeggen een groep volgelingen) die als groep gediscrimeerd/bedreigd/aangevallen wordt, siert het extra als dan de slachtoffers zich wat meer distantieeren van hun broeders die waar ze de gelegenheid hebben exact hetzelfde verderfelijke gedrag vertonen.
  Kom bijvoorbeeld bij mij niet meer aan met zielige verhalen over de boeddhisten die (inderdaad) bot gediscrimineerd worden in de hele Arabische wereld, zolang boeddhisten in Sri Lanka het laatste jaar al twee brandstichtingen etc. in moskeeen gepleegd hebben. De daders waren mede invloedrijke monnikken, en door hun macht stond de politie erbij en keer ernaar. Doet erg denken aan Ayodha in India, met ook vergelijkbare argumenten zoals ‘Op dit stukje grond stond 60 of 600 jaar geleden een vihara’ of ‘Jullie hebben dan wel een eigendoms-akte voor de moskee/grond maar er is later een wet aangenomen die dit hele gebied als beschermd boeddhistisch verklaart dus oprotten zonder compensatie’….

 4. Joop Romeijn schreef:

  We moeten drie zaken onderscheiden:
  1. Wij, boeddhisten, moeten ons uitspreken tegen het geweld dat in Birma door (boeddhisten neem ik aan) tegen volgelingen van andere religies wordt gebruikt.
  2. Waarom moeten we dit overlaten aan de spiritueel leider van de Tibetaans boeddhisten? Het zijn (neem ik aan) toch Theravadins en niet Tibetaans boeddhisten die dit in Birma doen? Dit had de ‘academische gemeenschap’ in S. Arabia moeten weten; we vragen toch ook niet aan een Soenniet zich uit te spreken tegen geweld van Sjiieten?
  3. Natuurlijk moeten we ons ook uitspreken tegen ander geweld

 5. strijder schreef:

  fuck Boedhisme jullie mogen allemaal dood. met jullie nep geloof

 6. jan schreef:

  bullshit verhaal.. er is helemaal geen boeddhistische vrouw verkracht! Net andersom boeddhisten verkrachten moslims vrouwen.

 7. Joop Hoek schreef:

  Een Birmese rechtbank heeft twee jonge moslims tot de doodstraf veroordeeld, voor de verkrachting en het vermoorden van een vrouw met een boeddhistische achtergrond. Dat zijn de feiten. Het BD werkt aan een achtergrondverhaal over het wederzijds afslachten van moslims en boeddhisten. Deze krant is tegen elke vorm van geweld en discriminatie, keurt dat af, vindt dat ieder mens in vrijheid moet kunnen leven, zijn mening uit moet kunnen dragen en dat respect voor andermans mening een groot goed is. Ieder mens wil gelukkig zijn, hoe je ook heet en wie je ook bent. Voor die waarden staan we. En daarover berichten we.