De Birmese regering stuurt troepen en marineschepen naar de westelijke regio Rakhine, om een eind te maken aan ernstige onlusten tussen de moslim minderheidsbeweging Rohingya en boeddhisten in de regio Maungdaw. Honderden moslims overvielen afgelopen vrijdag tientallen dorpen waar veel boeddhisten wonen en doodden er zeven mensen. Zeventien raakten gewond en meer dan 500 woningen werden vernield of in brand gestoken. De politie vuurde waarschuwingsschoten af om de menigte uiteen te jagen. De regering heeft een avondklok ingesteld in het gebied, maar de nachtelijke onlusten duren voort.

De regering zegt de juiste oorzaak niet te weten, maar het lijkt aannemelijk dat de moslims wraak namen voor de dood van negen van hen, afgelopen zondag. Islamitische pelgrims werden door boze boeddhistische dorpelingen uit een passerende bus gehaald en gedood. De bus werd daarna in brand gestoken. De oorzaak van de gevechten tussen de partijen lijkt de verkrachting en moord te zijn op een jonge boeddhistische vrouw door een groepje jonge moslims, ongeveer tien dagen geleden.

Afgelopen week al protesteerden leden van de moslimgemeenschap in een moskee tegen het geweld door de boeddhisten. Zij vroegen de regering op te treden tegen de moordenaars van de negen pelgrims. De aanvallen vrijdag vonden plaats na het vrijdaggebed van de moslims. De gevechten en aanvallen breiden zich volgens getuigen uit naar de streek met de grens van Bangladesh. De meeste Rohingyas zijn statenloos en worden noch door Birma, noch door Bangladesh als burgers erkend. De Birmese moslimbeweging AMIA heeft de gewelddadigheden veroordeeld en roept op tot kalmte.

Categorieën: Nieuws
Tags: , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk