Bij botsingen tussen boeddhisten en Rohingya moslims zijn in het westen van Birma de afgelopen vijf dagen dertien mensen om het leven gekomen. Zeven mensen raakten gewond.

De gewelddadigheden verplaatsen zich naar de townships van Kyauktaw. Meer dan driehonderd huizen zijn in brand gestoken. Meer dan drieduizend mensen zijn dakloos geraakt en op de vlucht geslagen voor het geweld. De gewelddadigheden begonnen volgens waarnemers toen een groep Rohingya moslims een busstation in het centrum van Kyauktaw in brand staken.

De township is gelegen in de westelijke provincie Rakhine, waar de afgelopen twee maanden over en weer boeddhistische gemeenschappen en moslims elkaar aanvielen, huizen in brand staken en mensen vermoordden. Tot nu toe was het redelijk rustig in Kyauktaw. De autoriteiten hebben een avondklok ingesteld in de township.

Uit officiële cijfers blijkt dat sinds juni, toen het geweld oplaaide na de verkrachting en dood van een jonge boeddhistische vrouw door drie moslim mannen, negentig mensen in Rakhine zijn omgekomen. Meer dan 116 mensen zouden gewond zijn geraakt en 65.000 mensen uit het gebied zijn verdreven.

De internationale gemeenschap maakt zich ernstig zorgen over de situatie in Rakhine. De Rohingya moslimminderheid wordt door Birma niet als staatsburgers erkend. Hoewel ze er al honderden jaren wonen. In een wet uit 1982 worden ze uitgesloten van de lijst van officieel erkende minderheden. Uit rapporten van de Verenigde Naties blijkt dat Birmese militairen het geweld tegen moslims goedkeuren, aanwakkeren of actief ter hand nemen.

Bron: diverse buitenlandse persbureaus.

Categorieën: Nieuws, Boeddhisme
Tags: , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk