Een aantal Nobelprijswinnaars voor de vrede, afgelopen weekeinde in Rome bijeen voor een driedaagse bijeenkomst, heeft paus Franciscus gevraagd de leer van de ‘rechtvaardige oorlog’ te schrappen. Volgens deze leer bestaat het recht om elkaar te doden.

Het verzoek werd gedaan door de Ierse Mairead Corrigan Maguire, namens Michael Gorbatsjov, voormalig president van de Sovjet-Unie, de Dalai Lama, de Poolse ex-president Lech Walesa en Shrin Ebadi. Maguire kreeg de vredesprijs in 1976 samen met de eveneens aanwezige Betty Williams voor hun verzoeningswerk in Noord-Ierland.

Maguire, een toegewijde katholiek, deed namens de groep een beroep op paus Franciscus om de leer van de rechtvaardige oorlog te vervangen door een “theologie van vrede en geweldloosheid”, gebaseerd op het gebod niet te doden. ‘Onze wortels liggen in Jezus’ geweldloze benadering’, vindt Maguire.

Geen recht tot doden

De leer van de rechtvaardige oorlog “zegt dat er een recht bestaat om elkaar te doden” en voedt mensen “met de mythe van gerechtvaardigd geweld, militarisme en oorlog.” De wereld heeft vandaag een “duidelijke en ondubbelzinnige boodschap van paus Franciscus en alle geestelijke leiders nodig om te benadrukken dat geweld nooit de weg vooruit is, nooit gerechtvaardigd is en altijd kwaad.” Zij herinnerde aan de woorden van paus Franciscus dat er “allerlei verschillende manieren zijn om ongerechtigheid vreedzaam te bestrijden.”

In een gezamenlijke oproep stellen de Nobelprijswinnaars dat de militaire oplossingen die het Westen heeft gezocht totale mislukkingen zijn gebleken. Volgens hen is er een alternatieve oplossing nodig, een eerlijke, inclusieve en onvoorwaardelijke dialoog” waarbij zelfs IS-strijders, de Taliban en andere extremistische groepen niet op voorhand worden buitengesloten.

Bron Vatican Insider.

 

 

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten, Krijgsmacht, Politiek
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Nobelprijswinnaars: rechtvaardige oorlog bestaat niet

  1. Kees Moerbeek schreef:

    Hierbij aanvullende informatie over het begrip ‘rechtvaardige oorlog’.
    http://www.amnesty.nl/mensenrechten/encyclopedie/rechtvaardige-oorlog

    Het is in ieder geval goed te zien dat deze paus de Kruistochten afwijst. Dat zal hem nog veel problemen in eigen kring opleveren.

    Hoe het ook zij, recht op zelfverdediging van personen en staten is een realiteit. In ieder geval op deze planeet, in dit leven en hier en nu. Het blijft wringen, omdat grootmachten maar ook anderen ronduit agressors zijn, voorbeelden Kosovo, de Krim….. :-(