Twee dagen nadat hij vervroegd is vrijgelaten door de Chinese autoriteiten, is de politieke Tibetaanse gevangene Tenzin Choedak (33), ook bekend als Tenchoe, afgelopen vrijdag in een ziekenhuis in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa overleden. Bronnen melden dat Tenchoe in de gevangenis ernstig is gemarteld. Op het moment dat hij in het ziekenhuis arriveerde constateerden de artsen hersenletsel en spuwde hij bloed. Hij zat zes van de vijftien jaar gevangenisstraf uit.

Het Tibetaanse centrum voor mensenrechten en democratie (TCHRD)meldt het overlijden en zegt dat de kansen van het slachtoffer om te overleven gering waren. Tenchoe werd in 2009 opgepakt na betrokken te zijn geweest bij een demonstratie in  Lhasa. In voorarrest raakte hij ernstig gewond en hij is niet hersteld van die verwondingen.

Tenchoe, die eerder werkte als een sociale activist voor een Europese niet-gouvernementele groep die vertakkingen heeft met het  Rode Kruis en betrokken was bij milieuprojecten, werd in september 2008 veroordeeld tot vijftien jaar celstraf. Hij zat die straf uit in de Chushur gevangenis in de buurt van Lhasa. Volgens de mensenrechtenorganisatie is het geen uitzondering dat de Chinese autoriteiten gevangenen vrijlaten als die dreigen te bezwijken.

In maart van dit jaar stierf een andere politieke gevangene na een vervroegde vrijlating. Goshul Lobsang (43) was volgens de TCHRD zo ernstig mishandeld  dat hij zelf zijn voedsel niet meer kon doorslikken. Hij stierf in de aanwezigheid van zijn familie maar kon niet meer spreken.

Bron  RFA.

 

Categorieën: Nieuws, Rechtspraak, Mensenrechten, Politiek
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk