Buitenlandse bronnen melden dat de jonge Tibetaan die zichzelf afgelopen zaterdag in brand stak uit protest tegen de Chinese overheersing van Tibet, geïdentificeerd is als Tsewang Dorjee.

Hij zou het 43ste slachtoffer zijn van zelfverbranding sinds februari 2009. Dorjee zou leuzen hebben geroepen om de Dalai Lama te steunen, alvorens zichzelf in brand te steken. De daad zou zijn gepleegd in Damshung, dat is gelegen in de prefectuur Lhasa, melden de bronnen. Het is onbekend of hij is gestorven.

De in Dharamsala (India) in ballingschap levende boeddhistische monnik en voormalig politiek gevangene Ngawang Woebar zegt dat de politie de zwaar verbrande man heeft meegenomen naar een ziekenhuis. Daar werd hij van anderen geïsoleerd. Volgens bronnen werd het niemand toegestaan met hem te spreken. Volgens een woordvoerder van het Tibetaans parlement in ballingschap is Dorjee diezelfde dag overleden.

Zelfverbrandingen in dit gebied zijn zeldzaam, vanwege de enorme controle door de Chinese veiligheidsdiensten op het openbare leven, maar nemen wel toe. Rapporten van verschillende bronnen suggereren dat de hele regio Damshung, die tussen Lhasa en Nagchu ligt, onder strikte controle staat van de veiligheidsdiensten.

Alle vormen van communicatie zouden zwaar gecontroleerd worden om te voorkomen dat het nieuws over de zelfverbranding zich verspreidt. Telefoonverbindingen tussen Lhasa stad en de rest van het gebied zouden zijn verbroken. Sommige getuigen van de zelfverbranding zouden zijn gearresteerd.

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten, Krijgsmacht, Politiek
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk