Het Tibetaans-boeddhistisch centrum Phuntsok Chö Ling en oprichter lama Jigmé Namgyal vieren op zaterdag veertien december het tienjarig bestaan van het Rotterdamse centrum. Ze doen dat met een sfeervol muzikaal en informatief feest. De organisatoren kijken terug op die tien jaar, maar vertellen  ook graag over hun ambitie voor de toekomst: de vestiging van een centrum voor persoonlijke ontwikkeling, waar belangstellenden retraites en studiegroepen kunnen volgen vanuit de Tibetaans boeddhistische filosofie, onder leiding van lama Jigmé.

Het Boedhistisch Dagblad maakte vorige week melding van het feit dat dit centrum serieuze plannen heeft om het boeddhistisch centrum Naropa in het Zeeuwse Cadzand te kopen.

De dag heeft een gevarieerd programma met diverse Rotterdamse en Tibetaanse muzikanten, presentaties en exposities, hapjes, drankjes en gezelligheid.

Rotterdam feest Phuntsok Chö Ling posterMaak kennis met de Tibetaanse cultuur, maar ook met de bijzondere manier waarop het boeddhisme vanuit de Himalaya de verbinding is aangegaan met het betonnen landschap van het grootstedelijke laagland: Rotterdam. Lama Jigmé Namgyal zal spreken over de kracht van compassie. Hij laat op inspirerende, humorvolle, maar altijd authentieke wijze zien dat het uiteindelijk niet gaat om leiders of guru’s, om symbolen of dogma’s, maar dat alle mensen gemeenschappelijke menselijke waarden delen. Met persoonlijke anekdotes over zijn jeugd als Tibetaanse nomade, toen hij ook al geïnteresseerd was in de kracht en zwakte van de menselijke geest.

Phuntsok Chö Ling is een volgens de organisatoren uniek Tibetaans-boeddhistisch centrum dat zich, onder begeleiding van lama (‘leraar’) Jigmé Namgyal, al tien jaar inzet voor het welzijn van mensen, voor huidige en toekomstige generaties. Door studie en meditatie, gebaseerd op authentieke boeddhistische wijsheid ten aanzien van zingevingsvraagstukken en de eigenschappen van de geest, kunnen studenten aan het centrum zich optimaal ontwikkelen. Bovendien kunnen vaardigheden worden ontwikkeld waardoor mensen in relaties met anderen beter in staat bent om harmonie en balans te creëren, zowel in werk- als privé-situaties,

Phuntsok Chö Ling en lama Jigmé willen een brug slaan tussen de boeddhistische kennis en wijsheid en de westerse realiteit en opvattingen, en maken het boeddhisme daardoor toegankelijk en bruikbaar voor iedereen, ongeacht religie, leeftijd of achtergrond. De nadruk ligt daarbij op de praktische toepassing van deze wijsheid in ieders dagelijks leven. Kernwaarden binnen onze activiteiten zijn: liefdevolle vriendelijkheid en gelijkmoedigheid, harmonie en compassie, open communicatie en verbinding.

PROGRAMMA

12:00 – 12:30 Matej & Friends
Geïnspireerd door zijn jarenlange ervaring in de muziek start trompettist Matej Guzelj een geheel nieuwe formatie met een heerlijke fusion van jazz, world music en new age. Raoul Niamut (bas en keys), Gerben van Rijt (trombone).

13:00 – 14:30 Lezing ‘De Kracht van Compassie’ met lama Jigmé Namgyal
Waarom kan het hebben van compassie voor de ander, meer voordeel hebben voor jezelf? Lama Jigmé Namgyal vertelt hierover en geeft praktische tips die toepasbaar zijn in het dagelijkse leven. Daarbij neemt hij zijn publiek mee in zijn aangrijpende levensverhaal als jonge nomade in Tibet.

15:00 – 15:30 Tibetaanse volksmuziek
Cultuurproevers komen aan bod met een vleug van traditionele live muziek met o.a. typische Tibetaanse muziekinstrumenten zoals de dramyin en percussie.

16:00 – 16:30 Presentatie tien jaar Phuntsok Chö Ling. Hoe ontwikkelt een boeddhistisch centrum zich ‘from scratch’ in het Rotterdamse? Vanwege het 10-jarig bestaan is er een boek ontwikkeld die het ontstaan en de ontwikkeling van Phuntsok Chö Ling weergeeft.
16:30 – 17:15 Akoestische set van Charlie Dée
Rotterdamse singer-songwriter Charlie Dée (Renee van Dongen) won de Grote Prijs van Nederland en brak door bij het grote publiek op Lowlands 2006. Met vier albums op haar naam en een vijfde in de maak, geeft zij een kijkje in haar wereld met haar unieke stemgeluid.

17:30 – 18:00 Mee in de Toekomst
Presentatie over nieuwe huisvesting en de ambities van Phuntsok Chö Ling voor de toekomst.

18:15 – 18:45 Tibetaanse volksmuziek

9:00 – 19:30 AliaZ en W. Eichler
Bianca Sallons (zangeres en docent Engels) en Walther Eichler (piano en docent muziek in spé) sluiten de feestelijke dag af. Met inspiratiebronnen als Billie Holiday en Chopin vertaalt het duo op unieke wijze hoogte- en dieptepunten.

Datum: Zaterdag 14 december 2013. Tijd: 12.00 tot 19.30 uur.

Plaats: Gouvernestraat 133, 3014 PM Rotterdam (oude Lantaarnvernster)

Entree: 12 euro.

Bron Linda Stelling.

 

 

 

 

 

Categorieën: Nieuws, Muziek, Tibetaans boeddhisme
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk