Cadzand, Naropa.

Cadzand, Naropa.

Het Tibetaanse boeddhistisch centrum Phuntsok Chö Ling, onder leiding van Lama Jigmé Namgyal, is van plan het Naropa instituut in Cadzand voor een bedrag van bijna een miljoen euro aan te kopen. Het Naropa instituut te Cadzand sluit na de zomer van 2014 haar deuren. Er wordt een nieuwe eigenaar gezocht die de doelstellingen van dit centrum kan voortzetten. De huidige eigenaar, het Tibetaans Instituut met drie centra in België, heeft Phuntsok Chö Ling tot 1 december de tijd gegeven de financiering rond te krijgen.  Met donaties en investeringen en de uitgifte van een obligatielening met een periodieke gift, hoopt de nieuwe koper dat bedrag bijeen te krijgen.

Als dat niet lukt verandert de unieke spirituele plek in de Zeeuws Vlaamse polder in een recreatie- of sportpark. Naropa wordt allang niet meer alleen gebruikt door de mandala van het Tibetaans Instituut. Boeddistische groepen van alle stromingen organiseren er retraites en bijeenkomsten.Ook vanuit België komen er regelmatig groepen onder andere vanuit Gent met Frank de Waele. Phuntsok Chö Ling wil na overname ruimte blijven bieden aan al die andere groepen.

Projectmanager Eelco Thiellier van Phuntsok Chö Ling zegt in een reactie dat zijn organisatie uiterlijk 1 december een bod zal uitbrengen. De vraagprijs van 975.000 euro is inclusief de inboedel. Thiellier: ‘Met onze eigen makelaar zijn we nu in gesprek over wat een redelijke prijs is. We zijn sinds kort bezig met fondsenwerving, onze site is pas een week in de lucht, en er is nu al een bedrag van een ton toegezegd. De komende weken verwachten we inkomsten te genereren door het uitgeven van obligaties en gesprekken met geïnteresseerden. De rest zullen we bij een bank lenen. Ons contact met Naropa is constructief en we hopen tot een akkoord te komen.’ Als de koop van Naropa doorgaat blijft Phuntsok wel in Rotterdam gevestigd. Thiellier noemt de havenstad de thuishaven van het centrum. De projectmanager: ‘Cadzand is een mooie aanvulling, rustig gelegen en dat centrum daar biedt meer mogelijkheden voor studie en retraites. Lama Jigmé en de overleden lama Karta waren vrienden. Toen lama Karta het Naropa instituut in Cadzand wilde stichten polste hij lama Jigmé of hij interesse had om mee te doen. Het is daar niet van gekomen, mede door de snelheid van de oprichting toen. Nu wil lama Jigmé het gedachtegoed van lama Karta voortzetten.’

Lama Jigme

Lama Jigmé Namgyal

Phuntsok Chö Ling is een Tibetaans boeddhistisch centrum in Rotterdam, opgericht door Lama Jigmé Namgyal. Het centrum organiseert (meditatie)cursussen, lezingen en retraites. Daarnaast biedt het  studieklassen aan op verschillende niveaus. Phuntsok Chö Ling en Lama Jigmé verbinden hun kennis en wijsheid aan een westerse realiteit en opvattingen, en maken deze daardoor toegankelijk voor iedereen, met de nadruk op praktische toepassing van deze wijsheid in ieders dagelijks leven. Daarbij legt het centrum relaties met organisaties die het maatschappelijk belang willen dienen, zoals gezondheids- en welzijnsinstellingen en de lokale gemeenschap.

Phuntsok Chö Ling zegt in staat te zijn het programma van het Naropa Instituut op dezelfde voorwaarden door te laten gaan, met daarnaast programma’s die zijn ontwikkeld door Lama Jigmé en Phuntsok Chö Ling. Zoals eigen retraites, langdurig of kort, klassen met studie en meditatie, lezingen, thema dagen/weekenden. De verhuur aan andere organisaties met vergelijkbare doelstellingen zullen volgens het Rotterdamse centrum op dezelfde voet verder gaan.

Met de afgelegen en zeer rustige ligging van het Instituut Cadzand kan voorzien worden in de behoefte van veel stedelijk wonende studenten en andere geïnteresseerden die in een bijzondere omgeving, in alle rust, aan persoonlijke ontwikkeling of verdieping van studie of beoefening kunnen werken. Deze locatie in Cadzand biedt ondanks eenvoud, veel comfort, heeft uitstekende faciliteiten voor verblijf, overnachting, trainingen en presentaties. Daarnaast beschikt het instituut over verschillende unieke ruimtes: een tempel, maar bijvoorbeeld ook een conferentiezaal. De kwaliteit van het eten is een begrip onder de gasten. Daarbij kan uitstekend samengewerkt worden met andere organisaties op het gebied van persoonlijke en spirituele ontwikkeling, en kan de locatie deels worden geëxploiteerd voor verhuur aan deze sympathiserende organisaties.

Cadzand PCL_Square_06Phuntsok Chö Ling: ‘Het behoud van Cadzand zal voor velen betekenen dat zij door beoefening, studie, lezingen en teachings, in een rustige, inspirerende omgeving, ongestoord kunnen werken aan persoonlijke ontwikkeling. Met als doel inzicht en vaardigheden ontwikkelen waarmee men in relaties met anderen, binnen werk, of privé relaties, beter in staat zijn om harmonie en balans te creëren. Door de afgelegen locatie is het vinden van rust hier een weldaad, voor diegene die de drukte van alledag even willen loslaten.’

Bron Phuntsok Chö Ling.

Categorieën: Nieuws, Tibetaans boeddhisme
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Phuntsok Chö Ling wil Naropa kopen

 1. Gemma schreef:

  Heel veel succes gewenst met deze nieuwe locatie.
  Het is een prachtige plek voor meditatie en het is
  De plek en de tijd voor geëngageerd boeddhisme.
  Tijd om met krachtige zachtheid onze zachte krachten
  Woorden stem te geven en in daden om te zetten.
  Metta,Karuna,Mudita
  Gemma,Ehipassiko,Antwerpen
  P.s. Ons meditatiecentrum maakt al jaren gebruik van
  De mogelijkheden die Naropa biedt.,