Van vrijdag acht t/m zondag tien april zal het Tibetaans boeddhistisch centrum Phuntsok Chö Ling vervroegd de deuren van haar nieuwe locatie ‘Rotterdamse Werkplaats voor de Geest’ openstellen. De aanleiding is de komst van gastleraar Lopön Dekho, die diverse lezingen zal geven over het boeddhisme en in het bijzonder de oorsprong hiervan.

Phuntsok Cho Ling Lopoen DekhoLopön Dekho (1976) is een ervaren Nyingma boeddhistische lama afkomstig uit Golog (Oost Tibet).Op tienjarige jarige leeftijd begon hij zijn boeddhistische studies bij een lokaal Nyingma klooster in Tibet om uiteindelijk in 2008 de graad van Lopön te behalen in het Namdroling Nyingmapa Monastery in Bylakuppe (zuid India).

In 1991 ontving hij volledige ordinatie als monnik. In 1997 verliet hij Tibet en nam intrek in het Namdroling Nyingmapa Monastery in Bylakuppe (zuid India), waar hij zijn boeddhistische studies vervolgde en in 2008 de titel Lopön behaalde. (vergelijkbaar met een MA titel in ons academisch systeem). Volgend op het behalen van deze graad gaf hij les aan novice monniken in boeddhistische filosofie, geschiedenis van Tibet en de Tibetaanse taal. Onder zijn leraren waren Jigme Phuntsok Rinpoche, Dodrupchen Rinpoche, Penor Rinpoche en Katok Moksa Rinpoche. Op verzoek van het departement Religie en Cultuur in Dharamsala werd hij in 2010 door zijn klooster geselecteerd om de Nyingma traditie te vertegenwoordigen in Europa Hij vormt hij nu samen met zeven andere Tibetanen de kloostergemeenschap van het Tibet Institute in Rikon Zwitserland.

Naast vele andere onderwerpen is hij een zeer gerespecteerde leraar en specialist op het gebied van chö yung [chos-‘byung], een onderwerp dat boeddhisme, geschiedenis en cultuur van Tibet op unieke wijze combineert.

Lopön Dekho behandelt in het Rotterdamse centrum diverse onderwerpen. Zoals, wat het betekent om boeddhist te zijn. Hoewel het boeddhisme vaak wel geassocieerd wordt met menselijke kwaliteiten als vriendelijkheid, gelijkmoedigheid, innerlijke kalmte en compassie, is er weinig bekend over de eerste officiële stap op het boeddhistische pad. Die eerste officiële stap wordt volgens de boeddhistische leer ook wel aangeduid met ‘het nemen van toevlucht’.

Meditatieruimte in het nieuwe centrum.

Meditatieruimte in het nieuwe centrum.

Toevlucht nemen betekent dat wanneer je in het leven voor uitdagingen komt te staan, je niet je heil zoekt in materiële zaken, new-age cursussen of de vele vormen van verslaving, maar in de Drie Juwelen die de werkelijke oorzaken van de ellende van ons bestaan aanpakken. Deze Drie Juwelen zijn de Boeddha, die ontdekte dat er een einde mogelijk was aan het lijden, de Dharma, de leer die dat in vele vormen onderwijst en de Sangha, de mensen die serieus beoefenen en deze leringen in de praktijk brengen.

In het weekeinde zal Lopön Dekho ook een tweetal lezingen geven over de oorsprong van het boeddhisme, zo’n 2500 jaar geleden in India, met speciale aandacht voor de manier waarop het boeddhisme in de achtste eeuw naar Tibet kwam. Ook zullen enkele unieke aspecten van het Tibetaans boeddhisme worden belicht.

Alle lezingen zijn geschikt voor zowel praktiserende boeddhisten als mensen geïnteresseerd in het boeddhisme, de geschiedenis en de cultuur van Tibet.

Locatie
Phuntsok Chö Ling
Oostkousdijk 17b
3024 CL Rotterdam

Lees hier meer over de verhuizing

 

 

 

 

Categorieën: Nieuws, Tibetaans boeddhisme
Tags: , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk