Er zijn van die plekken waar je opeens voelt dat je verbonden bent met alles wat leeft.
Je bent onderdeel van de natuur, hoort de vogels luider zingen, ziet elk blad aan een boom en voelt de wind in je gezicht en het zand onder je voeten. Het maakt blij en onbevangen, je hart opent, energie stroomt. Zo’n plek is voor Sonja Jodo Nijon in de duinen bij de Universele Soefi-tempel in Katwijk. Daar, waar de Indiase mysticus Inayat Khan in de jaren twintig van de vorige eeuw een diepe spirituele ervaring beleefde. Zo diep en intens dat hij aangaf dat er op die plek ooit een tempel moest komen. Ruim 40 jaar later verrees daar de markante koepel in de duinen en worden daar activiteiten georganiseerd die alle religieuze stromingen van de wereld verenigt.

Zen en Japans Inktschilderen

Sinds 2016 organiseert Zen- en Sumi-e meester Beppe Mokuza Signoritti op deze bijzondere locatie in de duinen een meerdaagse retraite, waar hij zenmeditatie combineert met Japans Inktschilderen, ook wel Sumi-e genoemd. In de grote, open ruimte van de tempel valt het licht via een netwerk van vierkante, kleine vensters naar binnen. Het geeft een egaal en rustgevend soort licht. De concentratie is intens als de groep van deelnemers in stilte met de oosterse penseel studeert op bamboe: de blaadjes, takjes, de stam. Of op de pruimenbloesem, het oosterse symbool van spiritueel ontwaken.

Beppe Mokuza schildert pruimenbloesem

In de ochtend en avond is er zenmeditatie volgens de traditie van de Soto-zen Sonja: ‘Soms horen we de diepe stilte, soms slaat de regen tegen de koepel, soms de straffe zeewind. Het mediteren kalmeert de geest, en dat heeft weer een effect op hoe we schilderen. Na vijf dagen werken we aan het eindresultaat: een schildering op een groot rijstpapier, dat je mee naar huis kunt nemen.

De dagen zijn intens, het is als een sesshin, maar dan met schilderen. Maar op deze plek ervaar ik altijd iets meer: was dat ook wat de mysticus Inayat Khan zo trof? Je kunt de vallei inlopen waar hij – volgens de overlevering –  zijn ervaring beleefde. De duinpan ligt besloten, omsloten, het voelt intiem. Een keer hebben we daar met een kleine groep samen gemediteerd in het zand. Het schijnt dat in deze duinvallei ook voor de komst van de Romeinen al een soort heilige plek was, iets met druïden. Hoe dan ook – er is daar altijd iets dat me in m’n hart raakt. Nu alweer voor het vijfde jaar.

Bamboe door Sonja Jodo Nijon

Ook dit jaar – in tijden van corona – kunnen we de zen en Sumi-e workshop hier organiseren. De ruimtes zijn groot  en open. Er is een protocol – we houden afstand, er zijn mondmaskers en looprichtingen. Maar de geest waarin we mediteren en schilderen is hetzelfde. De kern van zen versterkt door de kern van het Universele Soefisme. Een inspirerende en krachtige verbinding, dat leidt tot mooi werk.’

Van 14 – 19 juli 2020 organiseert zen en Sumi meester Beppe Mokuza Signoritti weer een workhop in de Universele Soefitempel in Katwijk, zie  www.Sumi-e.nl

 

Categorieën: Nieuws, Kunst, Onderwijs, Geluk, Zen
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk