Vandaag is het een jaar geleden dat Dolkar en Wangchen uit Oost-Tibet werden veroordeeld tot langdurige gevangenisstraffen voor deelname aan bijeenkomsten ter herdenking van de 30e verjaardag van de Panchen Lama. Wangchen werd veroordeeld tot viereneenhalf jaar en zijn tante Dolkar werd veroordeeld tot een jaar en drie maanden.

Wangchen werd gearresteerd kort nadat hij in april 2019 had deelgenomen aan een bijeenkomst in het Sershul-klooster, waar hij de Tibetaanse vlag omhoog stak en opriep tot de vrijlating van de Panchen Lama. De Panchen Lama is de op één na hoogste autoriteit in het Tibetaanse boeddhisme en is sinds zijn ontvoering door de Chinese autoriteiten in 1995 niet meer gezien.

Wangchen’s tante Dolkar werd later gearresteerd voor het delen van het nieuws van zijn arrestatie. Hun huidige verblijfplaats is onbekend.

Twee voormalige politieke gevangenen overleden

Twee Tibetanen, beiden voormalige politieke gevangenen, zijn overleden, zo meldt Tibet Watch.  Voormalig monnik Gendun Sherab stierf op 18 april 2020 in zijn geboorteland Sog County in het centrum van Tibet. Hij werd in 2017 gearresteerd voor het delen van een boodschap van de Dalai Lama op WeChat. Hij werd ernstig mishandeld in de gevangenis, wat resulteerde in een levensbedreigende verwonding waar hij helaas niet van herstelde.

Tsering Bhakdro is op 26 april 2020 in zijn huis in Lhasa overleden. Hij werd in 1992 gearresteerd en zat acht jaar in de gevangenis van Drapchi. Tijdens zijn gevangenschap was hij onderworpen aan zware mishandeling en bedreigingen. Na zijn vrijlating in 2000 bleef zijn gezondheid achteruitgaan als gevolg van zijn behandeling in de gevangenis. Hij was 51 jaar oud op het moment van zijn dood.

CCP biedt tot $85.000 aan burgerinformanten in Tibet…

De Chinese Communistische Partij (CCP) heeft de burgers van Tibet gevraagd haar te helpen bij het identificeren van Tibetanen die de “nationale eenheid” in gevaar brengen of zich tegen China uitspreken.

In april werd een bericht uitgegeven waarin een beloning van maximaal 600.000 yuan (ongeveer 85.000 dollar) aan het publiek werd aangeboden voor informatie over de verspreiding van “illegale” inhoud in Tibet. Het bericht stelt dat de persoonlijke informatie van informanten vertrouwelijk zal worden behandeld en dat overtreders die zij melden “verantwoordelijk zullen worden gehouden volgens de wet en de discipline”.

De Tibetaan Sonam Dhargyal is vrijgelaten na vijf jaar gevangen te hebben gezeten voor het publiekelijk steunen van de Dalai Lama. Sonam Dhargyal werd in 2015 gearresteerd na een religieus festival in het klooster van Gomon, waar hij een vlag toonde met een foto van de Dalai Lama erop.

Tibetanen gearresteerd voor het luisteren naar Dalai Lama…

Een Tibetaanse vader en zoon uit de Tibetaanse Autonome Regio werden eind vorig jaar gearresteerd voor het luisteren naar een les van de Dalai Lama op een mobiele telefoon. Jampa Dorjee, 75 jaar, en zijn zoon werden gearresteerd in Tongpar Township, Chamdo, op verdenking van loyaliteit aan de Dalai Lama en voor het afluisteren van een van zijn lessen. Ze werden door de politie in hun huis opgepakt, zegt Tibet Watch.

De twee werden later wegens goed gedrag vrijgelaten uit de gevangenis op voorwaarde dat ze nooit meer naar de leer zouden luisteren. Jampa, zijn zoon en de dorpsoudsten werden ook gedwongen om een brief te ondertekenen waarin ze instemden met deze voorwaarden.

Bron Free Tibet.

 

Categorieën: Nieuws, Dalai Lama, Mensenrechten, Politiek, Gezondheid, Tibetaans boeddhisme, Geluk
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk