Boeddhistische monniken van de Chak Daeng tempel in de buurt van het Thaise Bangkok zijn vorige maand begonnen met het maken van gezichtsmaskers van synthetische vezels die gewonnen worden uit gerecycled plastic. De maskers moeten de dragers beschermen tegen besmetting met het coronavirus. Thailand heeft een van de hoogste aantallen bevestigde coronagevallen in Zuidoost-Azië, en tijdens het afgelopen weekeinde verdubbelde het aantal infecties tot 721.
De Chak Daeng tempel werd vorig jaar bekend door het produceren van gewaden uit de 15 ton plastic flessen die de tempel elke maand ontvangt. Monniken en vrijwilligers weven synthetische vezels – gewonnen uit het plastic – met katoen in saffraankleurige stof. Vorige maand werd een deel van de productie omgezet in het maken van beschermende gezichtsmaskers. Op de binnenvoering wordt een extra beschermende laag genaaid om de drager tegen virusdruppels te beschermen.
Ale maskers ondergaan een boeddhistisch ritueel, worden gezegend en soms van boeddhistische teksten voorzien om de gebruiker te beschermen en worden gezien als een middel om het lijden te beeindigen. Veel Thaise boeddhisten geloven dat het vinden van de bron van je problemen je op het pad naar verlichting brengt, maar de abt van de tempel geeft toe dat het gebed niet voor ongelovigen werkt.
Na een hamsteraanval in winkels het afgelopen weekeinde in Bangkok pleit de abt ervoor dat de Thai zich aan de leer van de Boeddha zullen houden om gewetensvol door de crisis heen te komen.
D.H. zegt
In Azië dragen de mensen een mondkapje vooral om anderen beschermen ipv in de eerste plaats zichzelf.
Ruud van Bokhoven zegt
Een zeer nobel streven om plastic te verwerken in kleding zodat dit plastic niet in de natuur terecht komt, maar als je de kleding wast komen er volgens mij minuscule deeltjes plastic los en alsnog in het milieu en drinkwater terecht komt met nog meer schadelijke gevolgen.
Namasté ?