De Birmese rooms-katholieke kardinaal Charles Maung Bo heeft in Yangoon religieuze leiders opgeroepen het aanhoudende geweld in het overwegend boeddhistische Birma (Myanmar) te veroordelen en hun stem te verheffen ter verdediging van de kwetsbaren in dat land. ‘Er gaat geen dag voorbij zonder dat onschuldige burgers ontheemd raken of gedood of verminkt worden door het voortdurende conflict in Lashio, andere noordelijke regio’s en de deelstaat Rakhine’. De kardinaal zegt gekweld te worden door het stilzwijgen van religieuze leiders.
Vanaf eind 2016 werd de Rohingya, een moslimminderheidsgroep die vooral in de deelstaat Rakhine woont, geconfronteerd met een sterke toename van door de staat geleid geweld in hun thuisland. Tienduizenden mensen zijn ontheemd en het leger is beschuldigd van talrijke schendingen zoals verkrachting en moord. Zevenhonderdduizend Rohingya vluchtten naar Bangladesh en verblijven daar onder erbarmelijke omstandigheden in vluchtelingenkampen.
Ondanks het wijdverbreide gebruik van het woord Rohingya in de internationale gemeenschap, is de term binnen Birma controversieel. De Birmese regering weigert het woord Rohingya te gebruiken en beschouwt hen als illegale immigranten uit Bangladesh. Het staatsburgerschap en tal van andere rechten zijn hun ontzegd sinds in 1982 een omstreden wet werd uitgevaardigd.
Volgens UCA News zijn op de dag van de verklaring van de kardinaal vijf burgers gewond geraakt bij een artillerieaanval in Rakhine. Een boeddhistische monnik, een novice, een leraar en twee studenten.
Bo bekritiseerde de Birmese regering met de vraag “waar is jullie empathie?”. Hij zei dat de strijdkrachten zich niet bekommeren om de veiligheid van mensen en dat deze groepen zich ook niet terughoudend opstellen ten aanzien van het gebruik van zware wapens. De kardinaal zei ook dat het veel burgers aan basisbenodigdheden ontbreekt. ‘Ik was bijna 20 jaar lang priester en bisschop in dit gebied. De meeste van deze mensen zijn extreem arme en onschuldige mensen. Streven naar het vervullen van basisbehoeften is hun dagelijkse, oneindige strijd. Geen enkele groep heeft zich economisch voor deze mensen ingezet. Er woedt een hevig conflict om hen heen dat hen dwingt te vluchten. Met pijn en verdriet ben ik getuige geweest van hun tranen, hun bloed en hun gebrokenheid,’ zegt de kardinaal.
Bo drukt zijn teleurstelling uit over het gebrek aan reactie van de boeddhistische en christelijke gemeenschappen. Hij zei dat in Birma de boeddhistische bevolking 500.000 monniken en 70.000 nonnen telt, en de christelijke gemeenschap meer dan 1000 predikanten en 2000 katholieke nonnen. ‘Stilte kan vernietigend zijn. De oorlog die wordt gevoerd is onrechtvaardig en onheilig. Onze gebeden en rituelen worden tenietgedaan door het bloed en de tranen van onschuldige mensen,” zei de kardinaal. ‘De Birmese mensen zijn vredelievend en volgen de richtlijnen van hun religieuze leiders. Er is een enorm potentieel voor het bereiken van vrede door inzet van religieuze leiders. Verhef uw stem tegen deze verminkende oorlog. Spreek u uit, vrede is mogelijk, vrede is de enige manier’.