De Birmese oppositieleider Aung San Suu Kyi noemt het recente geweld tussen boeddhisten en Rohingya moslims in het westen van Birma een enorme internationale tragedie. Ze weersprak de kritiek dat ze al die tijd heeft gezwegen over de slachtpartijen en gewelddadigheden tussen beide bevolkingsgroepen, door te zeggen dat ze niet wilde dat boeddhisten en moslims in Birma nog verder uit elkaar zouden drijven.

Suu Kyi: ‘Vergeet niet dat het geweld van beide kanten is gekomen. Daarom heb ik geen partij gekozen omdat ik aan de verzoening tussen beide gemeenschappen wil werken. Dat kan ik niet doen als ik partij kies.’

De oppositieleider bezoekt op dit moment India om steun te zoeken voor het democratiseringsproces in Birma. Zeker tegen de honderd moslims en boeddhisten zijn sinds juni, toen de gewelddadigheden de kop opstaken na de verkrachting en het doden van een jonge vrouw van boeddhistische komaf, om het leven gekomen. Hele dorpen en delen van steden zijn in vlammen opgegaan. Meer dan honderdduizend mensen zijn dakloos en op de vlucht geslagen. Birma beschouwt de ongeveer 800.000 Rohingya moslims als illegale immigranten. Ze zijn verstoken van goed onderwijs en elementaire voorzieningen.

Bron: BBC

 

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten, Politiek
Tags: , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk