Als er geen verbetering komt in de financiële situatie van de stichting Kwan Yin Huis in Eindhoven gaat de stichting de komende maanden op zoek naar een ander onderkomen.  Ook Zen.nl Eindhoven verlaat dan het monumentale en karakteristieke pand, een voormalig klooster aan de Koenraadlaan.  Vastgoedbeheerder Nico van Hunnik kan dan op zoek gaan naar nieuwe huurders, waarschijnlijk studenten.

De problemen worden veroorzaakt doordat de stichting, die hoofdhuurder is, de huursom van 8000 euro per maand niet kan opbrengen. Sinds april vorig jaar wordt de helft van dat bedrag op de rekening van Van Hunnik gestort. De huur die vier onderhuurders op de begane grond betalen is niet voldoende om de exploitatie van het pand rond te krijgen. Overige ruimten in het gebouw staan leeg en leveren niet of nauwelijks inkomsten op.

De kwestie wordt actueel omdat Van Hunnik heeft aangekondigd de eerste en tweede verdieping van het pand te gaan inzetten voor kamervehuur aan studenten, om meer huur uit het pand te halen. De stichting heeft daarop de eigenaar eind januari laten weten het pand per 1 juli te willen verlaten.

Ook Zen.nl Eindhoven vertrekt omdat in stilte mediteren in een gehorig gebouw niet samengaat met permanente bewoning door studenten. Andere onderhuurders krijgen de gelegenheid te blijven en hebben dit in overweging. Er is gekozen voor een einddatum van 1 juli 2013 zodat de lopende cursussen en overige activiteiten afgerond kunnen worden.

Wanda Sluyter Kwan Yin HuisDe stichting hoopt op een initiatief van derden om het gebouw beschikbaar te houden voor activiteiten van het Kwan Yin Huis. Een andere optie is een andere locatie. Voorzitter Wanda Sluyter van de stichting was vandaag niet bereikbaar voor het geven van een toelichting.

Kwan Yin Huis KloosterHet pand waarin het Kwan Yin Huis is gevestigd is nog niet zo oud. In 1953 werd het klooster Maria ter Engelen aan de Koenraadlaan gebouwd. De Zusters Franciscanessen woonden er vervolgens ruim een halve eeuw tot grote tevredenheid in. In 2005 besloten ze met hun medezusters verder te gaan in Oirschot.
De volgende drie jaar waren leden van de woongroep Villa Delphia de gebruikers. In 2008 werd het gebouw gekocht door een particuliere investeerder en in 2010 trok Zen.nl in het gebouw.

Deze stadszendo, begonnen in het jaar 2000 als Stichting Zazen was in de jaren daarvoor uit haar jasje gegroeid. Steeds meer cursisten vonden wekelijks hun zitplaats op de zolder van een woonhuis, steeds meer begon het gevoel een sangha (gemeenschap) te zijn te groeien en steeds vaker kwam de vraag: hoe breng je zen in leven en werk tot uitdrukking? Het voormalig klooster kwam als geroepen. Midden in een stedelijke omgeving. Waar ruimte en respect is om te oefenen. Oefenen in aandachtig leven, precies in dit moment.

http://www.kwanyinhuis.nl/toekomst.html

 

 

Categorieën: Nieuws, Zen
Tags: , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Kwan Yin Huis Eindhoven mogelijk naar ander onderkomen

 1. Kees Peters schreef:

  Situatie is duidelijk: je wilt een stille omgeving voor meditatie.
  Kans: meditatie in een onrustige omgeving.
  Kans: onrustige medebewoners ontdekken de waarde van meditatie.
  Kans: midden in een beweeglijke samenleving mediteren.
  Mét onrust, mét oordelen, mét verschillende visies.

Menu