Zencentrum Eindhovenzencentrum nijmegenDe zenleraren Wanda Sluyter (47) en Dick Verstegen (72) gaan per 1 september 2013 nauwer samenwerken met hun zencentra in Eindhoven en Nijmegen. Sluyter beëindigt per die datum haar aansluiting bij Zen.nl., Verstegen had dat reeds ultimo 2011 gedaan.  De centra voeren hetzelfde logo en naam, met daaraan gekoppeld de namen Nijmegen of Eindhoven.

Dick Verstegen.

Dick Verstegen.

Dick Verstegen zegt desgevraagd in een reactie aan het Boeddhistisch Dagblad dat hij hoopt dat andere centra zich in de toekomst bij Wanda en hem aan zullen sluiten. ‘Wij doen geen actieve werving maar sluiten een samenwerking met andere centra niet uit om onder meer zencoaches- en leraren op te leiden en die onder te brengen of te begeleiden naar zelfstandig functioneren. Het is overigens niet de bedoeling dat wij een soort tegenhanger worden van Zen.nl., dat wij die organisatie een lesje willen leren. Dat is absoluut niet de insteek of onze intentie. Wanda en ik werken al erg lang samen en kennen elkaar erg goed. We hebben een eigen wijze om dingen aan te pakken, dus een samenwerking is een logische stap. Als er groei is zal er zeker geen centraal geleide landelijke organisatie ontstaan, maar wel een club van mensen die goed met elkaar kunnen samenwerken, zodat synergie ontstaat. Voorlopig is dat nog niet aan de orde, wij weten niet hoe de toekomst eruit gaat zien.’

De praktische samenwerking die Sluyter en Verstegen nu voor ogen hebben zal vooralsnog een informeel karakter hebben en zich vooral toespitsen op publiciteit en marketing. In spirituele zin  leiden beiden zenleraren en zencoaches op en geven zij samen retraites.

Wanda Sluyter

Wanda Sluyter

In 2000, toen Verstegen binnen de door hem opgezette Stichting Zazen een zencentrum in Duizel begon, koos Wanda Dick als leraar. Drie jaar later werd ze zijn co-docent. De samenwerking tussen het tweetal leidde ertoe dat de stichting in 2004 uitbreidde met een centrum in Eindhoven dat vooral onder beheer van Sluyter kwam. Op het hoogtepunt van hun samenwerking hadden ze honderd cursisten per week. Toen Verstegen in 2007 twee jaar ging reizen met Ellen Deimann, met wie hij in 2011 in het huwelijk trad, is de Stichting Zazen ontbonden.

Wanda Sluyter beheerde en inspireerde van 2010-2013 tot de sluiting in maart dit jaar het Kwan Yin Huis, een voormalig klooster in Eindhoven dat zij omdoopte tot centrum voor compassie, leven en werk en waar zij ook haar zentraining gaf voor introductie- en doorgaande groepen. Zij zet haar zencursussen nu weer voort vanuit de in haar huis gevestigde zendo.

—————————————————————————————————————–

De eerstvolgende retraite van Sluyter en Verstegen, waar Ellen Deimann het zingen van Nederlandstalige soetra’s zal leiden, is van 11 tot 16 augustus a.s. in Centrum De Weyst in Handel. Zie voor nadere info: http://www.dickverstegen.nl/2012/01/11/vierdaagse-retraite-in-sesshin-stijl.

Wanda Sluyter heeft, samen met Michel Berkelaar en Hans Lassche, vijf doorgaande zengroepen in haar zendo aan huis. Gedrieën geven ze het komend semester ook introductiecursussen zenmeditatie. In het weekend van 31 augustus en 1 september zijn er (gratis) open lessen. (http://www.zeneindhoven.nl)

Dick Verstegen heeft twee doorgaande zengroepen op maandag- en dinsdagavond in zijn eigen zendo aan huis. Hij geeft daar het komende semester ook  op woensdag introductiecursussen zenmeditatie in samenwerking met het Han Fortmann Centrum. In dat kader geeft hij ook op 31 augustus een workshop Leven met hart en ziel: (http://www.fortmanncentrum.nl/index.php/agenda/categoryevents/2-Workshop)

Op 1 september geeft hij een open les: http://www.fortmanncentrum.nl/index.php/agenda/categoryevents/5-open-lessen)

 

 

Categorieën: Nieuws
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Verstegen en Sluyter gaan met hun zencentra nauwer samenwerken

 1. Joop Romeijn schreef:

  Wat kan ik toch nog veel leren.
  In mijn lompheid heb ik een paar maanden geleden aan de (hulp)leraren van Zen.Nl gesuggereerd zich los te maken van Rients Ritskes. Dat was veel te rechtstreeks.
  Dat moet veel subtieler, en dat hebben Sluyter en Verstegen hier gedaan.

  Zoals we ons nog zullen herinneren waren en zijn er drie problemen die andere boeddhisten met Ritskes hebben:
  – het creatief met de waarheid omgaan over zijn leraren en titels;
  – het ombouwen van zen-boeddhisme naar een vorm van positief denken; en
  – het van Zen.Nl maken van een geldverdienmachine, waar over de geldstromen geen verantwoording wordt afgelegd.

  Mijn vertrouwen (beperkt, ik ben nu eenmaal een Calvinist) is dat deze zaken bij hen goed gaan is o.a. gebaseerd op de teksten en werkwijze van Dick Verstegen het afgelopen jaar.

  Dick en Wanda beginnen heel goed, ook als ze zeggen “Als er groei is zal er zeker geen centraal geleide landelijke organisatie ontstaan, maar wel een club van mensen die goed met elkaar kunnen samenwerken“.
  Helaas voegen ze daar aan toe: “… zodat synergie ontstaat “, en dat is nu juist een term uit het gebied waar ze los van moeten komen.

  Laten we dat maar als een slip of the tongue beschouwen.