In de kamer waarin ik dit stukje zit te schrijven slaapt vermoedelijk binnenkort, op 28 oktober om precies te zijn, de even geroemde als verguisde Amerikaanse zenmeester Brad Warner. Zijn boek There is no God and he is always with you is dan in het Nederlands verschenen onder de nogal matige titel Een Godloze kijk op God. Zijn bezoek aan Nederland is aan meerdere mensen te danken, onder wie de uitgeefster van uitgeverij Milinda, dat de Nederlandstalige versie voor haar rekening heeft genomen en Wanda Sluyter, mijn onvolprezen Eindhovense collega van Zen Centrum Eindhoven.

Brad Warnet boek Een God loze kijk op GodWanda en ik hebben een paar dingen gemeen en één daarvan is dat we er diep van doordrongen zijn dat het onconventionele, non-conformistische onderricht zen levend houdt. Nou, Warner is zo iemand die dit soort onderricht belichaamt op een wijze die vooral ook menig jongere zal kunnen aanspreken, zeker in de Verenigde Staten. Hij beantwoordt niet erg aan het standaard-idee van een zenmonnik. Hij is ook punkmuzikant (bassist) en bestsellerauteur met een bepaald niet alledaagse toon. Je houdt van Warner of je negeert hem, schreef het BD. Hij schreef o.m. Hardcore Zen, Sex, sin and Zen en Sit down and Shut up. ‘Kortom, heldere spiritualiteit in een ruig jasje’, schreef Jan de Ruiter van Zen.nl Groningen bij een eerdere gelegenheid. Warner zegt de dingen onverbloemd, rechtuit, zonder blad voor de mond en in Amerika is dat wel even wennen.

Brad Warner bij Dick VerstegenVoorts is hij de hoofdpersoon in de film, Brad Warner’s Hardcore Zen. De trailer geeft al een aardig inkijkje: https://www.youtube.com/watch?v=VI-EBEwG0SI. In Europa is de film vertoond op onder andere het Boeddhistisch Filmfestival BFFE, oktober vorig jaar in Amsterdam. En op zondag 26 oktober wordt de film gedraaid in het Eindhovense Natlab (zie http://www.zeneindhoven.nl ). Deze film werd gemaakt door Pirooz Kalayeh maar Soto-zenmeester Brad Warner is behalve punk-bassist en auteur/blogger zelf ook filmmaker.

Wil je een beetje een beeld van hem krijgen, kijk dan naar het interview dat Iain MacNay met hem heeft op Conscious.TV: https://www.youtube.com/watch?v=RytK9BmEVk0. De site van Brad, een staaltje eigentijdse marketing, is ook het bekijken waard: http://hardcorezen.info/authentic-life/2802.

De toer van Brad Warner in Nederland ziet er als volgt uit:

24/25 oktober Groningen           Bij Zen.nl Groningen

26 oktober Eindhoven                 Vertoning film Brad Warner’s Hardcore Zen

27 oktober Eindhoven                 Zazen-avond bij Zen Centrum Eindhoven

28 oktober Nijmegen                    Zazen-avond bij Zen Centrum Nijmegen

29 oktober Amsterdam                Lezing bij De Roos, PC Hooftstraat 183.

30 oktober Utrecht                       Lezing bij De Wijze Kater, Mariaplaats 1

1-2 november Utrecht                  Retraite bij Zen onder de Dom

www.dickverstegen.nl

 

 

Categorieën: Nieuws, Dick Verstegen, Columns
Tags: , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Non-conformist Brad Warner op toer in Nederland

  1. Marlous Lazal schreef:

    Ik heb vorig jaar nl een radio interview gemaakt met Warner over zijn laatste boek en dat is hier nog terug te luisteren:
    http://www.bosrtv.nl/uitzending.aspx?lIntYear=2013&lIntType=1&lIntEntityId=1665