Vanaf vandaag is Sri Lanka gastheer van de eerste internationale conferentie over boeddhisme en internationaal humanitair recht (IHR). De deelnemers aan de driedaagse conferentie geven hun visie aan het thema ‘vermindering van het lijden tijdens gewapende conflicten’: De interface tussen boeddhisme en internationaal humanitair recht (IHR)”.
Het evenement wordt georganiseerd door het Internationaal Comité van het Rode Kruis (ICRK) in samenwerking met boeddhistische geleerden uit de hele wereld. In Sri Lanka heeft het ICRC nauw samengewerkt met deskundigen van onder andere de Bhikshu-universiteit, de boeddhistische en Pali-universiteit, de Universiteit van Colombo en de Universiteit van Peradeniya, en de Sarvodaya-beweging.
Juristen, academici en militairen gaan een naar verwachting constructieve dialoog en uitwisseling aan om na te gaan welke overeenkomsten er bestaan tussen het boeddhisme en het IHR en welke begeleiding het boeddhisme kan bieden aan degenen die betrokken zijn bij gewapende conflicten.
De conferentie zal fungeren als denktank om te begrijpen hoe het boeddhisme kan bijdragen aan het reguleren van gewapende conflicten en wat het biedt in termen van begeleiding van, en gedragingen tijdens de oorlog voor strijders en niet-strijders. De conferentie houdt zich voornamelijk bezig met het verloop van gewapende conflicten en niet met de redenen en rechtvaardigingen daarvoor, vredesopbouw, conflictpreventie of -oplossing, die allemaal buiten de opdracht van het IHR vallen.
Het ICRK heeft tot taak de door gewapende conflicten en andere gewelddadige situaties getroffenen te beschermen en bij te staan en de naleving van het internationaal humanitair recht (IHR) te bevorderen.