De Arabische website Al-Mofakirat Al-Islam meldt dat gisteren een kleine groep mannen met een boeddhistische achtergrond in het district Qadir Bill in Birma een meisje uit een moslimgemeenschap heeft verkracht en vijf van haar familieleden vermoord. De site meldt dat de agressie en aanvallen van de boeddhistische meerderheid tegen de Rohingya moslims in dat gebied dagelijks voortduren.
De aanval zou een gevolg zijn van de arrestatie van vijftig moslims door de Birmese politie. Ze worden beschuldigd van het in brand steken van woningen van boeddhisten en zouden zijn vastgezet zonder nader onderzoek.
Sinds juni vorig jaar is er in de regio Rakhine een etnisch conflict ontstaan tussen boeddhisten en moslims. De oorzaak is een verkrachting van een boeddhistisch meisje door drie moslim mannen die ook door een rechtbank tot de doodstraf veroordeeld zijn. Een van hen pleegde zelfmoord in zijn cel. Als wraak vermoordden boeddhisten in deze regio tien moslims, waarna een escalatie plaatsvond. Over en weer vielen er onschuldige slachtoffers. Meer dan honderdduizend moslims trokken weg uit het gebied en zochten onder andere hun heil in Bangladesh. Uit een rapport van de VN bleek dat leger en politie zich schuldig maakten aan de vervolging van de moslimminderheid. Er zouden duizenden doden zijn gevallen, maar die cijfers zijn niet bevestigd. In dat gebied wonen ongeveer 800.000 moslims die door de Birmese regering als stateloos worden beschouwd. Ze hebben in Birma nauwelijks rechten maar worden ook in Bangladesh niet geaccepteerd.
Volgens Amnesty International zetten de vervolgingen het vredesproces in het land op het spel. De Europese Unie heeft haar bezorgdheid geuit over de gebeurtenissen en heeft Myanmar opgeroepen om de mensenrechten te respecteren.
Human Rights Watch documenteerde in eerste instantie moorden en brandstichtingen van beide kanten, maar heeft nu aanwijzingen dat het Birmese leger en de Nasaka burgerbrigade hun operatie om de ‘schuldigen’ van de onrust te straffen als dekmantel gebruiken voor de vervolging en slachting van de Rohingya minderheid. Op 19 november vorig jaar sprak ook de Amerikaanse president Barack Obama b zijn bezorgdheid uit over het geweld in Birma.
Bron Mehrnews