Voor psycholoog en mindfulnesstrainer Simone Lips speelt mindfulness een grote rol in haar professionele en persoonlijke leven. “Het zorgt voor ruimte in je hoofd en je lichaam. En geeft rust.”

Simone Lips

Lips mediteerde al lang, voordat ze ruim tien jaar terug kennismaakte met mindfulness en het boeddhisme. Zij begon erover te lezen en volgde de tweejarige Dhammaverdiepingscursus. De laatste jaren mediteert ze zo’n 20 minuten per dag. Het boeddhisme speelt nog steeds een positieve rol in het leven van Lips. Ondanks de seksschandalen. “Dat gebeurt helaas overal. Daar laat ik me niet door tegenhouden.”

Anders naar het leven kijken

Jaren terug kreeg Lips de ziekte van Lyme. Daardoor kwam ze in aanraking met mindfulness en het boeddhisme. “Ik heb ik geleerd anders naar het leven te kijken. En ben daardoor beter in mijn vel komen zitten.”

Lips is van huis uit arbeids- en organisatiepsycholoog. In het verleden heeft zij veel trainingen in organisaties gegeven “Achteraf gezien voelt het of ik mensen toen een trucje heb aangeleerd. Echte aandacht was er namelijk niet. Bij mindfulness draait het daar juist wel om.”

Allerlei pluimage

Zo’n kleine tien jaar geeft Lips mindfulnesstrainingen. Aan haar cursussen doen mensen van allerlei pluimage mee. Ze maakt vooraf altijd kennis met de deelnemers middels een telefoongesprek of een vragenlijst. “Dit is onder andere bedoeld om in te schatten of mindfulness op dat moment voor die persoon passend is.”

Mindfulness en het boeddhisme zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Toch legt Lips daar in haar cursussen niet de nadruk op. “De vier edele waarheden bijvoorbeeld behandel ik, maar zal die niet zo benoemen. Ook lijden komt aan bod. Maar ik zal de cursisten eerder vertellen dat slechte dagen, net als mooie dagen, bij het leven horen. En ik zal hen vragen wat lijden voor hen betekent. Dat kan een depressie zijn, maar ook stress op het werk.”

Veel ballen tegelijk

Veel mensen hebben baat bij mindfulness, is haar ervaring. “Ze hebben momenteel moeite met de snelheid van het leven. Ze moeten veel ballen tegelijk de lucht in houden en er is veel afleiding door het mobiele internet. Dat kan veel stress en onrust geven. Niet alleen bij volwassenen, ook bij jonge mensen. Mindfulness kan dan de handvatten bieden voor een andere manier van leven: leven met aandacht en vriendelijkheid.”

De scriptie van Lips destijds ging over burn-out. Zij ziet dat mensen, de laatste jaren, steeds meer in hun hoofd zijn gaan zitten. Bedrijven stellen steeds vaker mindfulnesstrainers aan. “Een goede ontwikkeling.”

Lips, concluderend: “Het is zo heerlijk dat ik weer terug ben, waar ik destijds mee ben begonnen. Maar ben nu op een andere manier met arbeid en organisatie bezig. Dat maakt me echt blij. Dit voelt goed.”

Simone Lips geeft in Nijmegen mindfulnesstrainingen en is daar verbonden aan het Han Fortmann Centrum (HFC). Het HFC richt zich op persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast is Lips verbonden aan het Centrum voor Mindfulness Amsterdam. Van daaruit verzorgt ze trainingen en workshops over Mindful Werken voor organisaties door heel Nederland.
Info: www.mindfulmoving.nl en www.aandachtvoorburn-out.nl
Schrijven is een passie van Nicole Mulders. Dat doet zij over onderwerpen die dicht bij haar staan. “Het is interessant om mensen over het boeddhisme te spreken. Een nieuwe zoektocht.” Vandaar de keuze voor het Boeddhistisch Dagblad. http://www.dharma-tekstproducties

Categorieën: Interviews, Mindfulness, Boeddhistisch leven, Boeddhisme
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk