De 30ste verjaardag van de Panchen Lama zou voor Tibetanen eigenlijk een dag van feestvreugde moeten zijn. In plaats daarvan komen Tibetanen en hun supporters nu al 23 jaar samen bij de Chinese ambassade in Den Haag om opheldering te vragen over het lot van de 11de Panchen Lama van Tibet. Zo ook vandaag. Twee uur lang werd er gebeden en gedemonstreerd bij de ambassade door Tibetanen en andere belangstellenden.

De tweede leider binnen het Tibetaans boeddhisme is op zesjarige leeftijd door China ontvoerd. China heeft een eigen Panchen Lama naar voren geschoven. De positie van de Panchen Lama is belangrijk, hij wijst de opvolger van de 14e Dalai Lama aan als deze komt te overlijden. De ambassadedeur bleef gesloten voor de demonstranten die een petitie wilden overhandigen waarin de vrijlating van de 30-jarige lama wordt geëist.

Ook wereldwijd voeren Tibetanen en hun supporters vandaag actie om China op te roepen de door China ontvoerde Panchen Lama vrij te laten en zijn verblijfplaats bekend te maken. China blijft echter weigeren en ook vanochtend wilde de Chinese ambassade de door ICT, de Tibetaanse Gemeenschap en Tibet Support Groep ondertekende verzoekschrift niet in ontvangst nemen.

De gedwongen verdwijning van de Panchen Lama is volgens International Campaign for Tibet (ICT), dat de demonstratie bij de Chinese ambassade organiseerde, een schokkend voorbeeld hoe ver de Chinese regering gaat om het Tibetaanse volk te onderdrukken. Door demonstraties zoals die vanochtend zal ICT aandacht blijven vragen voor het onacceptabele gedrag van China en de brute onderdrukking in Tibet. ICT is buitengewoon dankbaar aan de deelnemers van voor de vele hartverwarmende verjaardag wensen die inmiddels zijn ingestuurd ter gelegenheid van 30e verjaardag van de Panchen Lama.

 

In juli 2013 werd er ook gedemonstreerd bij de Chinese ambassade in Den Haag. Nu voor de Dalai Lama. Ter gelegenheid van de 77e verjaardag van de Dalai Lama- volgens China een wolf in monnikspij die uit is op volledige autonomie van het door China bezette Tibet, bood de Amsterdamse kunstenares Airco Caravan een verjaardagstaart aan aan het ambassadepersoneel. Toen de deur gesloten bleef werd de taart door de demonstranten opgepeuzeld. Airco haalde de publiciteit door in China- door verschillende kunstenaars, onderdelen van een groot portret ‘Made in China’ te laten maken en die kleine portretten in Nederland tot een groot portret van de Dalai Lama te assembleren. Het portret is in Dharamsala, India, de verblijfplaats van de Dalai Lama.

Het filmpje over het aanbieden van de verjaardagstaart Kijk hier voor meer informatie

 

 

Categorieën: Nieuws, Dalai Lama, Boeddhisme, Tibetaans boeddhisme
Tags: , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk