De Amsterdamse beeldend kunstenaar Airco Caravan liet een paar maanden geleden via Nederlandse bedrijven in Chinese schilderateliers in China, delen van het gelaat van de Dalai Lama maken. De een schilderde een oor, de ander een mond zonder dat de kunstenaar op de hoogte was van het geheel. Je moet weten dat een afbeelding van de spirituele leider van Tibet in Tibet en China streng verboden is. Eenmaal afgeleverd in Nederland monteerde Airco de zestien doeken een elkaar, zodat een portret ontstond van de Dalai Lama, die morgen zijn 78ste verjaardag viert. Made In China, noemt Airco het project.

Om het geheel een feestelijk tintje te geven wilde Airco vandaag in aanwezigheid van onder andere Tsering Jampa, de directeur van International Campaign for Tibet, het personeel van de Chinese ambassade in Den Haag een verjaardagstaart aanbieden. Er werd aangebeld, maar niet open gedaan. Op een stoep tegenover de ambassade werd de taart daarop aan stukken gesneden en uitgedeeld aan onder andere Tibetanen, onder wie Sonam en Ame, die zojuist een lange fietstocht door Nederland beëindigden waarin ze aandacht vroegen voor de situatie in Tibet. Het taarteten verliep rustig, de aanwezige politie hoefde niet in te grijpen. Wel werden de namen van de Tibetaanse taarteters genoteerd. In Den Haag bleef het nog lange tijd dynamisch, de stoet fietsers deelde flyers over Tibet uit.

Kijk naar de beelden die het BD maakte van de manifestatie. Camera Joop Hoek

Lees ook over Airco

 

 

Categorieën: Nieuws
Tags: , , , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

2 reacties op Verjaardagstaart Dalai Lama geweigerd door Chinese ambassade Den Haag

  1. Gonda schreef:

    Tja, dat was te verwachten, de Chinese regering en zodoende ook de ambassades hebben een lange geschiedenis van kinderachtig gedrag op dit gebied.
    Jammer !! Maar wel een heel leuk idee !!

  2. Airco Caravan schreef:

    Prachtig verslag van een mooie actie! Dankjewel!