Morgen, 25 april, markeren wereldwijd Tibetanen de 30e verjaardag van de al meer dan 24 jaar vermiste Tibetaanse religieuze leider, de 11e Panchen Lama. In Nederland voeren Tibetanen en supporters op initiatief van de International Campaign for Tibet (ICT) die dag van 10-12 uur actie bij de Chinese ambassade in Den Haag voor zijn vrijlating. Er is een wake voor de verjaardag en vrijlating van de Panchen Lama en aan de Chinese ambassade zullen verzamelde verjaardagwensen voor de Panchen Lama worden aangeboden.

Op zesjarige leeftijd werd Gedhun Choekyi Nyima ontvoerd door China. Dat gebeurde net nadat de Dalai Lama hem erkende als de 11e Panchen Lama, de tweede belangrijkste boeddhistische leider van Tibet, na de Dalai Lama. Dit jaar wordt hij 24 jaar vermist. China weigert tot op de dag van vandaag informatie te geven over zijn verblijfplaats en welzijn.

Tsering Jampa, directeur International Campaign for Tibet: “De gedwongen verdwijning van de Panchen Lama en zijn ouders is een schokkend voorbeeld hoe ver de Chinese regering gaat om het Tibetaanse volk te onderdrukken. Terwijl wij de 24 jaar durende verdwijning van de Panchen Lama markeren, roepen wij de internationale gemeenschap met klem op er bij China op aan te dringen de Panchen Lama onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten, zijn verblijfplaats en welzijn bekend te maken en toegang tot hem te verlenen aan de VN-waarnemers.’

Sinds 1995 hebben diverse regeringen aan China gevraagd de Panchen Lama te mogen bezoeken, om zijn veiligheid en welzijn te controleren. Deze aanvragen werden door de Chinese autoriteiten geweigerd. Evenzo hebben de inspanningen van VN mensenrechtenmechanismen, zoals de VN-Commissie tegen Foltering, de VN-Commissie voor de Rechten van het Kind, alsmede de Speciale Rapporteur voor de Vrijheid van Godsdienst of Overtuiging, tot geen resultaten geleid.

Bron ICT.

 

 

Categorieën: Dalai Lama, Mensenrechten, Politiek, Boeddhisme, Tibetaans boeddhisme
Tags: , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk