Op vrijdag 25 mei van 10 tot 11 uur organiseert International Campaign for Tibet (ICT) een demonstratie bij de Chinese ambassade in Den Haag om te pleiten voor de vrijlating van Tashi Wangchuk (33), voorvechter voor Tibetaans taalonderwijs in Tibet. Tashi Wangchuk is op 22 mei jl. veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf op beschuldiging van ‘aansporing tot separatisme’ door de Yushu Intermediate rechtbank. Een petitie, getekend door 5000 Nederlanders, wordt aangeboden aan de Chinese ambassade met de oproep Tashi Wangchuk onmiddellijk en voorwaardelijk vrij te laten.

foto Free Tibet

Twee jaar geleden op 27 januari 2016 werd Tashi Wangchuk aangehouden naar aanleiding van de publicatie van een video in de New York Times (A Tibetan Journey for Justice), waarin verslag gedaan wordt van zijn pogingen om bij de officiële instanties een verzoek in te dienen voor extra Tibetaanse taallessen op scholen in de regio Yulshul.

Op 4 januari 2018 vond de rechtszaak plaats die niet langer dan een dag duurde. Tashi Wangchuk was in november 2015 kritisch over het Chinese culturele en onderwijsbeleid in een interview met The New York Times. Hij werd door Chinese autoriteiten gearresteerd in januari 2016 en beschuldigd van het aanzetten tot separatisme, waarvoor geen enkel overtuigend bewijs is geleverd.

De demonstratie vindt plaats bij de Chinese ambassade in Den Haag (Adriaan Goekooplaan 7). Naar verwachting tientallen Tibetanen en supporters komen bij elkaar met banners en Tibetvlaggen. Een kort programma vindt plaats bij de ambassade met toespraken, Tibetaans gebed voor compassie en vrede en het zingen van het Tibetaans volkslied.

Bron ICT.

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten, Politiek
Tags: , , , , , , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu