Twee claims van twee vrouwelijke studenten over seksueel wangedrag door de leider van Shambhala International, Sakyong Mipham rinpoche, zijn door het onafhankelijke advocatenkantoor Wickwire Holm in Nova Scotia, Canada, als geloofwaardig aangemerkt. De boeddhistische leraar en leider zou zich schuldig hebben gemaakt aan ongepast seksueel wangedrag. Zo meldt Canadian Press vandaag op basis van een gisteren vrijgegeven rapport van Wickwire Holm.

Shambhala International had het kantoor vorig jaar ingehuurd om klachten van machtsmisbruik en seksueel wangedrag en intimidatie door Sakyong en andere leiders binnen Shambhala te onderzoeken. De aan het kantoor verbonden advocaat Selina Bath maakt melding van ‘significante machtsonevenwichtigheid’ in de relaties gezien Sakyong’s positie van autoriteit als zowel de spirituele leider als de houder van het geslacht van Shambhala — een van de grootste boeddhistische organisaties in de westerse wereld. In één geval beweerde een eiser dat hij tijdens een bijeenkomst met de Kalapa Raad, de residentie van de Sakyong in Halifax, haar jurk omhoog trok, haar borsten betastte en probeerde haar te kussen.

In het rapport wordt vastgesteld dat de boeddhistische leider ‘de persoonlijke en seksuele grenzen van de vrouw overtrad’. Bath stelt in haar rapport dat er sprake was van een machtsonevenwichtigheid: ‘Hij, de leraar die vereerd wordt, en zij, de leerling die geleerd heeft dat hij niets onzuivers kan doen. Zijn (Sakyong) daden en gedrag op die avond zijn een vorm van seksueel wangedrag’, zegt Bath.

In een ander geval beweerde een vrouwelijke student dat de Sakyong haar vroeg om haar een op een te ontmoeten, maar in plaats van met haar de boeddhistische praktijk te bespreken, kregen die ontmoetingen aan seksueel geladen karakter. De onderzoeker stelt in het rapport dat ‘het waarschijnlijker dan niet is dat de Sakyong probeerde seksuele relaties te hebben (met de eiser).’ Getuigen bevestigen het gedrag van Sakyong jegens deze klager. ‘Net als bij veel andere vrouwen geloof ik dat de Sakyong geïnteresseerd was in (de eiser) en probeerde intiem met haar te zijn’, zegt Bath.

De onderzoeker zegt echter dat ze er niet van overtuigd was dat hij (Sakyong) zichzelf aan haar (de studenten) probeerde op te dringen of haar probeerde te dwingen seksuele handelingen aan zichzelf en andere mannen uit te voeren, zoals de eiser beweerde. De handeling vond wel plaats binnen een zogenoemde fiduciaire relatie, zoals die van een geestelijke en een gelovige en ‘valt helemaal binnen de definitie van seksuele intimidatie.’

Het onderzoek naar misdragingen door de leiding van Shambhala en de Sakyong werd vorig jaar gestart nadat het vroegere Shambhala lid Andrea Winn rapporten van vrouwen publiceerde die seksueel wangedrag door de boeddhistische leider zouden hebben ondergaan of daar kennis van dragen. De beschuldigingen zetten de Shambhala leider aan terug te treden tot de uitslag van het onderzoek bekend werd. De Sakyong heeft altijd de beschuldigingen van seksueel wangedrag ontkend. De beschuldigingen, ook aan het adres van andere leiders binnen Shambhala, waren voor de zogenoemde Kalapa Raad- het bestuur, reden om terug te treden. Een tussentijdse raad neemt de honneurs waar.

Deze raad van bestuur zegt dat Sakyong ‘zou moeten werken aan het vinden van een weg om zijn erkenning van deze acties uit het verleden te dragen op een manier die de eerlijkheid en moed weerspiegelt die de kenmerken zijn van de Shambhala leer.’ De raad zegt dat het haar sterke wens is dat de Sakyong zijn medeleven betuigt en vanuit zijn hart spreekt over hoe hij verder zal gaan.

Wickwire Holm begon het onderzoek naar beschuldigingen van seksueel wangedrag binnen de Shambhala organisatie afgelopen juli, en sprak met 100 mensen, gevolgd door gesprekken met 75 waarvan er rond 42 personen zorg bestond met kwesties met betrekking tot potentieel seksueel wangedrag. Tien ervan betroffen de Sakyong en 20 andere Shambhala leiders. Uiteindelijk voldeden 6 van de klachten aan de onderzoek criteria. Twee ervan betroffen het gedrag van Sakyong.

De meldingen over seksueel wangedrag waarbij andere Shambhalaleiders betrokken waren, bevatten gedetailleerde informatie over ongewenst zoenen en aanraken door mannen in machtsposities of bevoorrechtten, mannen die ongepaste relaties hebben met jongere vrouwen en mannen die ongepaste opmerkingen maken ten aanzien van vrouwen, volgens een samenvatting van de rapporten van het interimbestuur. Een van deze leiders probeerde jonge vrouwen onder het mom van geheim tantrisch onderwijs te bewegen seks met hem te hebben. Er waren ook twee meldingen van seksueel wangedrag jegens minderjarigen, meldt Canadian Press.

Bron BNN.

 

Categorieën: Nieuws, Rechtspraak, Misbruik, Zorg
Tags: , , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu