Met ingang van de januari retraites 2019 gaat Sangha Metta het beginsel van dana toepassen op al haar retraites en studiedagen. Niet meer alleen voor onderricht en de organisatie, nu ook voor onderdak en maaltijden. Dit geldt voor een proefperiode van 2 jaar waarna evaluatie plaatsvindt. Het dana beginsel houdt in dat de yogi bepaalt hoeveel hij wil geven voor de retraite.

De onderliggende gedachte is dat mensen bij elkaar horen en voor elkaar zorgen. Dat de dhamma in feite onbetaalbaar is en vanuit het hart gegeven wordt en in het hart ontvangen, stelt deze boeddhistische organisatie. Heel concreet betekent het dat financiën geen bezwaar hoeven te zijn voor deelname. Ieder gaat te rade bij zichzelf. ‘Wat is het mij waard dat de dhamma doorgegeven kan worden en wat kan of wil ik bijdragen?’

Deelname voor de retraites gaat op volgorde van aanmelding. Na goedkeuring van de aanmeldingsgegevens krijgt de aanvrager een bevestigingsmail voor deelname. Sangha Metta moet weten of er voldoende aanmeldingen zijn voor de retraite vanwege het regelen van de accommodatie en de catering.

Sangha Metta blijft vaste kosten houden voor verblijf en voeding. De kosten voor huur van de accommodatie gaan omhoog door de vervanging van het Arundale huis door nieuwbouw. Er wordt gewerkt met catering koks, die betaald moeten worden. De kostprijs voor voeding, onder dak en bijkomende organisatiekosten is berekend op € 65,- per nacht. Dit bedrag is een richtlijn. Deelnemers kunnen meer of minder geven en zo hoopt Sangha Metta kostendekkend te zijn. Volgens de organisatie zijn het de feitelijke kosten wanneer er gebruik wordt gemaakt van de faciliteiten van het ITC in Naarden. Op andere locaties gelden andere bedragen als feitelijke kosten, ook daar zal gewerkt worden met dana als uitgangspunt.

Wat blijft is dat onderricht en begeleiding gegeven worden als dana.  Aan het eind van de retraite is er gelegenheid om te doneren voor het onderricht dat is ontvangen en voor de zorg die gegeven is. Sangha Metta: ‘Wij willen je uitnodigen ons te ondersteunen in dit initiatief. We weten dat het maatschappelijk tegen de stroom ingaat. Wij vertrouwen erop dat Sangha Metta en de yogi’s in haar 25 jarig bestaan gegroeid zijn in inzicht, wijsheid en vertrouwen. We vertrouwen op je medewerking en zijn blij met eventuele feedback.

Dana is de eerste kwaliteit die de Boeddha aanraadde te ontwikkelen, toen hem gevraagd werd: wat moet ik doen om tot volledige vrijheid te komen? ‘Begin met vrijgevigheid’ zei de Boeddha, ‘leef in vrede met elkaar en zorg goed voor je innerlijke ontwikkeling.’

Bron Sangha Metta.

Categorieën: Nieuws, Zorg, Boeddhisme, Onderwijs, Geluk
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk