De Amerikaanse conservatieve christelijke waakhondgroep The American Center for Law and Justice (ACLJ) heeft een petitie gelanceerd om ‘gedwongen boeddhistische meditatie’ op scholen te stoppen. De organisatie beweert dat kinderen op openbare scholen in de Verenigde Staten ‘geïndoctrineerd’ worden door ‘op boeddhistische mindfulness gebaseerde methoden in een ronduit ongrondwettelijke praktijk’. Maar bedrijven achter de programma’s zeggen dat hun technieken kunnen helpen om het zelfbewustzijn en de zelfcontrole te verbeteren.

De petitie is sinds afgelopen woensdag door bijna 50.000 mensen ondertekend. ACLJ beschuldigt scholen in minstens 12 Amerikaanse staten van het dwingen van studenten om aan mindfulness programma’s deel te nemen. Inner Exploration, een van de producenten van het seculier leerplan, zegt zijn leerplan te hebben ontworpen om studenten vaardigheden zoals zelfbewustzijn, veerkracht en zelfcontrole bij te brengen. “Mindfulness is geen religie”, stelt de website van Inner Exploration.

Psychologen gebruiken mindfulnesstechnieken sinds de jaren 1970, maar de populariteit ervan is de laatste jaren enorm toegenomen met de opkomst van commerciële meditatieprogramma’s. Maar ACLJ ziet de mindfulness stressverminderingstechnieken die in sommige scholen worden gebruikt als een gevaar voor kinderen. De christelijke organisatie veroordeelt gebruikte geluidsopnames zoals: ‘We zijn allemaal verbonden door de natuur. En we zijn allemaal verbonden door het universum.’

Bron BNN.

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten, Mindfulness, Boeddhisme, Onderwijs, Geluk
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

2 reacties op ‘Amerikaanse christelijke waakhond wil mindfulness op scholen verbieden’

  1. Kay schreef:

    Dit zijn zeer fundamentalistische gristenen die geen enkele flexibiliteit kennen en alles er aan proberen te doen om te framen.

  2. Kay schreef:

    Wanneer religie zich vermengt met onderbuikgevoelens en verlangens ontaardt het vaak in een angstaanjagende vorm zoals recentelijk ISIS, ook rigide fundamentalisme is een vorm van onderbuikgevoelens en verlangens.