In de gisteren gepubliceerde corruptie-index van de in Berlijn gevestigde mensenrechtenwaakhond Transparency International -over 2018- is Thailand gedaald naar 36 punten, één lager dan het jaar ervoor. Vietnam, Birma en Cambodja scoorden ook slecht. De index loopt van 100 (geen corruptie) tot 0 (zeer corrupt)

Thailand staat op de 99ste plaats op de ranglijst van 180 landen die werden onderzocht. Vietnam staat nummer 117, Birma (Myanmar) op de 132ste en Cambodja op de 161ste plaats. Denemarken is het ‘schoonste land’ gevolgd door Nieuw-Zeeland. Het onderzoek toont aan dat landen als Hongarije en Turkije corrupter worden naarmate ze autocratischer worden, en bedreigingen voor het Amerikaanse systeem van controles en saldi hebben de Verenigde Staten uit de top 20 van ‘schoonste’ landen gewipt.

De index wordt berekend aan de hand van 13 verschillende gegevensbronnen die een beeld geven van corruptie in de publieke sector en bij zakenmensen. Volgens Transparency International liet de Corruption Perceptions Index voor 2018 zien dat meer dan twee derde van de landen onder de 50 scoort op de schaal.

In een cross-analyse van haar onderzoek met gegevens over de wereldwijde democratie zegt Transparency dat er een verband kan worden gelegd tussen corruptie en de gezondheid van een democratie. Het merkte op dat Hongarije de afgelopen vijf jaar acht punten en Turkije negen punten heeft laten vallen, tot respectievelijk 46 en 41 punten.

Over het geheel genomen leidde Denemarken het onderzoek als minst corrupte natie, met een score van 88, gevolgd door Nieuw-Zeeland, Finland, Singapore, Zweden en Zwitserland. De topgroep werd afgerond met Noorwegen, Nederland, Canada, Canada, Luxemburg, Duitsland en Groot-Brittannië. Somalië werd als meest corrupt beoordeeld met een score van 10, gevolgd door Syrië, Zuid-Soedan, Jemen, Noord-Korea, Soedan, Guinee-Bissau, Equatoriaal-Guinea, Afghanistan en Libië.

Bron Transparency International

Categorieën: Nieuws, Economie, Mensenrechten, Misbruik, Geluk
Tags: , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk