De Dalai Lama heeft voorzitter Nancy Pelosi van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden gefeliciteerd met haar herverkiezing in die positie. De spiritueel leider drukte zijn vertrouwen in de democratische leider van het Huis uit, zeggend: ‘Uw vriendschap, steun, en solidariteit tijdens deze moeilijkste periode in de lange geschiedenis van Tibet zijn een bron van hoop, inspiratie, en sterkte in onze verdragende en uitdagende zoektocht naar rechtvaardigheid en vrijheid geweest.’

Nancy Pelosi (1940) is een Amerikaans politica van de Democratische Partij. Ze is de partijleidster van de Democratische Partij in het Huis van Afgevaardigden sinds 2003 en de fractieleidster sinds 2011. Sinds 2019 is ze de voorzitster van het Huis van Afgevaardigden, net als ze dat ook al eerder was van 2007 tot 2011. Ze is de eerste vrouw die die functie bekleedt.

Pelosi heeft een lange relatie met de Dalai Lama en speelde een belangrijke rol in de tweeledige inspanning in 2007 om hem de Congressional Gold Medal toe te kennen, die werd gepresenteerd door president George W. Bush, die de eerste publieke verschijning tussen de Tibetaanse leider en een Amerikaanse president vertegenwoordigt sinds China begon druk uit te oefenen op Amerikaanse politici om dergelijke uitingen van steun te vermijden.

Het afleggen van de eed door de volksvertegenwoordigers gebeurde dit keer niet alleen op de bijbel maar ook op de Torah, de Koran, een Hindoe Veda, twee Amerikaanse Constituties (voor atheïsten) en een kopie van de boeddhistische Sutra van Gouden Licht (Suvarnaprabhasa Sutra). De boeddhistische geschriften waren bedoeld voor nieuw gekozen republikein Andy Levin die zowel op de sutra als op een Torah werd beëdigd. Levin studeerde tijdens zijn verblijf in Tibet Oosterse religies, hij was daar als mensenrechtenactivist.

De Sutra van Gouden Licht bevat een grote verscheidenheid aan Mahayana boeddhistische leerstellingen – “alles wat nodig is”, volgens de Tibetaanse leraar Lama Zopa Rinpoche – inclusief vroege elementen van tantra en het idee dat goden een heerser die goed regeert zullen beschermen, wat het bijzonder populair maakte in Japan nadat het in de 8ste eeuw door keizer Shōmu werd gepromoot.

Bron Amerikaanse media.

 

Categorieën: Nieuws, Dalai Lama, Mensenrechten, Politiek, Boeddhisme, Geluk, Media
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk