Het Amerikaanse Huis van afgevaardigden heeft gisteren een resolutie aangenomen waarin er bij China op wordt aangedrongen om de mensenrechtensituatie in Tibet te verbeteren. In de resolutie wordt aangedrongen op een inhoudelijke dialoog zonder voorwaarden vooraf, daarbij rekenend houden met de Tibetaanse bezwaren over de situatie in Tibet.

De Dalai Lama verblijft momenteel in de Verenigde Staten en vierde er afgelopen maandag zijn tachtigste verjaardag. Zowel republikeinse als de democratische leden van het Huis van afgevaardigden loofden zijn bijdrage aan een betere wereld. Voor miljoenen volgelingen en bewonderaars is hij een bron van wijsheid en compassie, vindt de leider van de democraten Nancy Pelosi. De Tibetaanse kwestie noemt zij een test voor het geweten van de Verenigde Staten en de wereld.  Als vrijheidlievende mensen zich niet tegen onderdrukking in Tibet uitspreken, dan verliezen we elk moreel gezag om ons uit te spreken over de mensenrechten elders in de wereld, zei ze.  Andere congresleiders riepen de Chinese regering op om de Tibetaanse cultuur en godsdienst te eerbiedigen en alle politieke gevangenen vrij te laten.

Het republikeinse congreslid Dana Rohrabacher vindt dat het tijd is voor de VS  om op te komen voor mensen die vechten voor vrijheid en democratie. De resolutie verzoekt de Amerikaanse regering ook om een kantoor in Lhasa te openen om politieke, economische en culturele ontwikkelingen in Tibet te volgen. Of consulaire bescherming te bieden aan Tibetanen die in de problemen komen.

Bron BNN

Categorieën: Nieuws, Dalai Lama, Mensenrechten, Politiek
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op VS Huis van afgevaardigden- China moet mensenrechten Tibet verbeteren

 1. kees moerbeek schreef:

  ‘Het republikeinse congreslid Dana Rohrabacher vindt dat het tijd is voor de VS om op te komen voor mensen die vechten voor vrijheid en democratie.’

  Tja, ik meen me te herinneren dat Obama beloofd heeft om Guantanamo Bay te sluiten. Dat blijkt maar niet te lukken vanwege hevige tegenstand van de Republikeinen.
  http://thinkprogress.org/politics/2008/06/04/24222/rohrabacher-torture/

  Ook wil Obama de wapenhandel en bezit van wapens in de VS aan banden leggen. Ondanks een aantal schietpartijen op scholen, universiteiten, zie je ook hier felle tegenstand van Republikeinen.

  Ik zeg niet dat de VS niet zijn invloed moet laten gelden om de onmenselijke situatie in Tibet te verbeteren e.d., maar er zijn ook genoeg mensen in de VS zelf die smachten om vrijheid en democratie.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Dana_Rohrabacher
  https://www.youtube.com/watch?v=lBVaqrqb3bk