Bij recente gevechten tussen Birmese troepen en leden van de Arakan Army zijn in de staat Rakhine- het thuisland van de Rohingya moslims, zeker vier leden van de Arakan Army gedood. Er zijn ook berichten van doden aan de kant van het leger. Zo meldt de militaire Birmese nieuwsdienst Myawady.

De conflicten begonnen nadat AA-troepen een militaire kolonne overvielen die wat genoemd wordt gebiedsontruimende activiteiten verrichtte dichtbij de grens tussen Birma en Bangladesh. De gevechten duurden enkele dagen, van maandag tot donderdag. Inwoners van in dat gebied gelegen dorpen ontvluchtten hun huizen.

AA heeft het nationale staakt-het-vuren-akkoord van de Birmese regering, dat 10 andere etnische legers onderschrijven, niet ondertekend vanwege de aanhoudende vijandelijkheden met het nationale leger.

Het leger van Arakan is een Rakhine opstandige groep in Birma, opgericht op 10 april 2009. Het is de gewapende vleugel van de Verenigde Liga van Arakan (ULA), het doel van de AA is, zo stelt ze, om het Arakan-volk te beschermen en vrede, gerechtigheid, vrijheid en ontwikkeling tot stand te brengen. De AA is een deelnemer in het Kachin-conflict en vecht samen met het Kachin Independence Army (KIA) tegen eenheden van het Birmese leger. De meeste AA-soldaten zijn oorspronkelijk opgeleid aan de KIA Militaire Academie, maar de AA heeft extra trainingskampen in de staat Rakhine.

 

Bron BNN.

Categorieën: Krijgsmacht, Mensenrechten, Nieuws, Politiek
Tags: , , , , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

2 reacties op Gevechten tussen leger en Arakan Army in Birma laaien op

  1. Nourdeen Wildeman schreef:

    Note: het Arakan Army bestaat niet uit Moslims maar uit nationalistische Rakhine-boeddhisten. Het betreft hier dus geweld tussen het leger en een boeddhistische gewapende militie. Moslims hebben hier niets mee te maken. Ik vermoed dat jullie AA en ARSA door elkaar halen.

  2. Edwin Briels schreef:

    Ik denk dat jullie de Arakan Army (pro Rakhine) per ongelijk verwisselen met de Arsa Army (pro Rohingya).

    De titel is helemaal verkeerd want zowel de Arakan Army als de Birmese troepen zijn overwegend Boeddhistisch – de gevechten van vorige week hebben niks te maken met moslims (maar jullie verkeerde berichtgeving kan wel leiden tot meer polarisatie en geeft mensen in Nederland een verkeerd beeld)

Menu