In een poging om boeddhistische kloosters in Tibet onder controle van de Chinese staat te brengen, zijn de autoriteiten bezig om zorgvuldig gekozen monniken te leren de standpunten van de Communistische Partij eigen te maken en naar buiten te brengen. Het programma is onderdeel van de campagne Sinicization of religion gelanceerd tijdens de eerste termijn van de Chinese president Xi Jinping, zo meldt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) in een persbericht van 30 oktober.

Onder het zogenoemde vier normenbeleid dat dit jaar in de Tibetaanse Autonome Regio (TAR) van China werd geïntroduceerd, moeten monniken en nonnen niet alleen het boeddhisme bestuderen maar ook ‘politieke betrouwbaarheid’ en ‘morele integriteit’ tonen en een bereidheid om ‘een actieve rol’ te spelen in het blokkeren van Tibetaanse protesten tegen het Chinese staatsbeleid, zegt HRW. Sophie Richardson-China, directeur van HRW, zegt te verwachten dat het nieuwe beleid van de communisten het beoefenen van religie zoals dat nu in Tiber gebeurt illegaal zal maken.

De introductie van de Vier Normen volgt op vroegere pogingen van de machthebbers in China om controle te krijgen over de boeddhistische kloosters in Tibet, die grotendeels mislukt zijn. Door het inzetten van speciale teams in de kloosters om politieke training te geven en monniken en nonnen te verplichten om kritiek uit te oefenen op de verbannen Tibetaanse spirituele leider de Dalai Lama hopen de communisten wel invloed en controle uit te oefenen op de kloosterbevolking, stelt HRW.

De Tibetanen die de lessen van de Dalai Lama in India bijwonen zijn na terugkeer naar Tibetaanse gebieden in China sindsdien vastgehouden voor heropvoeding. Senior monniken die in Indiase kloosters zijn opgeleid, is door de Chinese autoriteiten verboden om les te geven.

Bron HRW.

 

Categorieën: Nieuws, Boeddhisme, Tibetaans boeddhisme
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk