De autoriteiten in de door Tibetanen bevolkte regio’s in de westelijke Chinese provincies zijn vanaf eind april een campagne begonnen tegen het in bezit hebben van foto’s van de Tibetaanse spirituele leider in ballingschap, de Dalai Lama. Eerder waren deze gebieden aan de aandacht van de politie waren ontsnapt, zeggen Tibetaanse bronnen tegen Radio Free Asia (RFA).

De campagne richt zich op het gebied Serthar in Sichuan’s Kardze in de Tibetaanse Autonomen Regio (TAR) maar wordt ook uitgevoerd in andere gebieden van de oostelijke Tibetaanse regio die historisch bekend staat als Kham. De Chinese ambtenaren hebben het in bezit hebben van de foto’s van de Dalai Lama in elk huis van mijn geboorteland in Serthar verboden, zegt de vroegere politieke gevangene Golog Jigme.

De autoriteiten treden hard op tegen de overtreding van deze maatregel. Als de Chinese autoriteiten de verboden foto’s in een huis van een familie ontdekken, wordt niet alleen die familie beboet, maar zal het land van de dorpshoofden in beslag worden genomen, zegt Jigme. Het bezit en het tonen van foto’s van de Dalai Lama, die door Chinese leiders als een gevaarlijke separatist wordt beschouwd die uit is op een volledige autonomie van het door China bezette Tibet, is al lang verboden in de TAR maar ambtenaren gaan nu zelfs naar moeilijk te bereiken nomadische gebieden om het verbod af te dwingen.

Bron RFA. Omslagfoto BD/Marc Loogman.

Categorieën: Nieuws, Dalai Lama, Mensenrechten, Politiek, Tibetaans boeddhisme
Tags: , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk