De redactie van het Boeddhistisch Dagblad is geïnteresseerd in de ervaringen van mensen die het boeddhistisch pad volgen. De leer bestuderen en praktiseren. Al of niet op een kussen of in een sangha of in je eentje. Ben je zo’n iemand en wil je je ervaringen delen- hoe je het boeddhisme hebt ontdekt, wat het je opbracht en niet, je teleurstellingen en hoop, je verwachting, welke richting je volgt en waarom, of als je het boeddhisme weer hebt verlaten- stuur ons jouw ervaringen in een niet zo’n heel lange tekst toe om in de serie Boeddhistische doeners en denkers gepubliceerd te worden.

‘Na een depressie in 2013 (door het vastlopen van een relatie) na eerdere depressies in 2001 en 2008, ben ik op advies van mijn huisarts een mindfulnesstraining gaan doen en dat was voor mij het begin van het spirituele pad.

Ik had al eerder kennis gemaakt met de vier edele waarheden en het achtvoudige pad maar de mindfulnesstraining zette mij aan tot verdere verdieping van de boeddhistische leer.

Een jaar voor mijn depressie had ik het boek Verslaafd aan liefde van Jan Geurtz gelezen en daar heb ik veel aan gehad maar er was toch een depressie voor nodig om echt spiritualiteit te gaan beoefenen door middel van inzicht, contemplatie en meditatie. Ook herken ik heel veel van de inzichten van Jan Geurtz terug in het  mindfulnessboek van Mark Williams. Meditatie is het mooiste geschenk wat je kunt krijgen in het leven.

Voor mij is mindfulnessbeoefening het bewandelen van de laatste twee paden van het achtvoudige pad: juiste aandacht en juiste concentratie. De inzichten die ik gekregen heb door o.a. de boeken van Jan Geurtz en Mark Williams helpen ook om andere delen van het achtvoudige pad te bewandelen: het verkrijgen van het juiste inzicht, de juiste gedachten en de juiste inspanning. Voor mij vormen de vier edele waarheden en het achtvoudige pad uit het boeddhisme “het raamwerk” voor spirituele beoefening.

Toch kan mindfulness zonder de ethische paden van het achtvoudige (de juiste gedachten, de juiste woorden en het juiste levensonderhoud) leiden tot misbruik. Zo wordt bijvoorbeeld aan Amerikaanse militairen mindfulnesstraining gegeven om beter met de stress om te gaan. Mindfulness wordt een hype en daardoor teveel gecommercialiseerd.

Ik hoop hiermee bij te dragen aan inspiratie en vermindering van het lijden van anderen.’

Was getekend Ben. Wilt u ook uw ervaringen met het boeddhisme delen, mail ze dan naar redactieboeddhistischdagblad@upcmail.nl

 

Categorieën: Mindfulness, Gezondheid, Boeddhistische denkers en doeners, Boeddhisme, Geluk

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk