Boeddhistische monniken in Sri Lanka, die voor hun voedselvoorziening afhankelijk zijn van giften, worden steeds vaker ziek door het vette en suikerrijke eten dat ze door zogenoemde toegewijden krijgen toegestopt. Ze lijden onder meer aan diabetes. Met medewerking van de overheid, medische experts en voedingsdeskundigen zijn nu speciale menu’s samengesteld die aan de monniken gegeven kunnen worden.

Monniken krijgen tegenwoordig niet meer een mandje rijst en wat groenten, bij speciale gelegenheden krijgen ze zelfs vijfgangen maaltijden aangeboden.  Hoewel het meeste aangeboden voedsel nog vegetarisch is, is de overheid bezorgd over de samenstelling ervan. Het meeste voedsel heeft een hoog cholesterolgehalte en monniken hebben geen andere keus dan dit voedsel het hele jaar door te accepteren. Omdat monniken niet recreëren of lichamelijke oefeningen doen, worden sommigen moddervet. Anderen lijden aan overgewicht.

Experts adviseren de monniken meer fruit, groenten en rijst te eten, meer water te drinken en voedingsmiddelen op basis van tarwe niet meer te eten. Maar de monniken zijn niet blij met de overheidsbemoeienis. ‘Al duizenden jaren is het traditie dat toegewijden monniken voedsel geven. Het is aan de monniken om te bepalen wat geschikt is om te consumeren. Wij moeten tevreden zijn met wat ons wordt gegeven. Het is niet aan ons om de keuze van anderen te bepalen,’ zegt de prominente monnik Maadulaawe Sobitha.

Bronnen ANI

Categorieën: Nieuws, Voedsel, Gezondheid, Boeddhistisch leven
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Bedelmonniken Sri Lanka door giften steeds vetter en zieker

  1. sobhanandi schreef:

    De Boeddha heeft ook gezegd dat je goed voor je lichaam moet zorgen omdat het je voertuig voor beoefening is.