‘Ik ben hier aan de kust van Gaza (…) met onze heldhaftige commandanten en soldaten, die hier geweldig werk verrichten. Hier in het centrum van de strook en in de hele strook hebben ze uitstekende resultaten geboekt in de richting van ons belangrijke doel. Hamas zal niet regeren in Gaza.’
Nieuws
Tibetaanse leider benadrukt strijd Tibet, rol van wereldwijde pleitbezorging
Als onderdeel van zijn voortdurende officiële tournee door Europa, sprak Sikyong Penpa Tsering, de politieke leider van de Tibetaanse Centrale Tibetaanse Administratie (CTA), de Tibetaanse gemeenschap in Barcelona, Spanje toe en onderstreepte hij het cruciale belang van het blijven vergroten van het wereldwijde bewustzijn over de politieke situatie in Tibet.
Nepbloedactie van XR Jusice Now! bij Rotterdam Ahoy, 2 arrestaties
Afgelopen woensdag hebben de SP en GroenLinks samen een motie ingediend in de Rotterdamse gemeenteraad om de wapenbeurs te verbieden. ‘‘Helaas hebben schandalig weinig partijen voor de motie gestemd, ondanks dat de meeste Rotterdammers fel tegen deze beurs zijn,’ aldus XR-woordvoerder Victor van der Wurff, ‘Het laat weer eens zien dat de politiek nauwelijks nog in contact staat met het volk. Wij willen vrede en rechtvaardigheid, geen oorlog, dood en verderf. We voelen ons daarom genoodzaakt om op deze manier zelf actie te ondernemen.’
Ton Lathouwers, zenmeester Hui-Yu Roshi overleden
Ton Lathouwers, Zenmeester Hui-Yu Roshi is zaterdagavond 16 november om half zes overgegaan naar een andere werkelijkheid. Hij is over het lijden van deze wereld heen, in het licht. Onderweg naar de zendo rolde steeds vaker het zinnetje: “Going slowly into eternity” over zijn lippen. Een priestervriend had dit ooit tegen hem gezegd. Hij hield van dat zinnetje. De laatste jaren vielen steeds meer mensen om hem heen weg, zijn zoon Wladimir, goede vrienden en ‘reisgenoten’ uit het verleden. Hij begon een verlangen naar de eeuwigheid te ontwikkelen, waarvan hij overtuigd was, dat we daar samenkomen met onze geliefden. Hij geloofde daar stellig in.
Het sacrale niets van Paul Van hooydonck en Guy Dubois
Aan dhammazaadjes geen gebrek, maar schieten ze ooit wortel?
Milieudefensie: ‘Klimaatzaak tegen bankier van de klimaatcrisis ING gaat door’
Milieudefensie-directeur Donald Pols: “Er kan geen twijfel over bestaan: ING verergert als meest vervuilende bank van Nederland gevaarlijke klimaatverandering. We hebben goed gekeken naar de uitspraak van de rechter en wij zien daarin een stevige basis om beter klimaatbeleid te eisen van ING. Daarom gaan wij samen met onze tienduizenden mede-eisers door met onze zaak om de bankier van de klimaatcrisis tot verantwoording te roepen.”
‘Nederlandse Staat voor de rechter voor rol in Israëls misdrijven’
Een coalitie van Palestijnse en Nederlandse maatschappelijke organisaties heeft een rechtszaak aangespannen tegen de Nederlandse Staat, waarin verantwoording wordt geëist voor het niet voorkomen van wat zij ervaren als genocide in Gaza en het niet handhaven van het internationaal recht.
‘Taalwedstrijden Mandarijns in Tibet zijn poging om moedertaal uit te wissen’
Chinese autoriteiten in Tibet organiseren Mandarijnse spraakwedstrijden in wat volgens analisten weer een truc van Peking is om de Tibetaanse taal en cultuur uit te wissen. Op 9 en 10 november namen ongeveer 33 Tibetanen deel aan de Nationale Spreekwedstrijd voor Gewone Talen in de regionale hoofdstad Lhasa van Tibet.
Tibet – monnik uit Sera klooster sterft in gevangenschap
Losel werd in mei 2024 gearresteerd op beschuldiging van het verzamelen en verspreiden van informatie over de omstandigheden in Tibet onder buitenlandse contacten. Hij werd vastgehouden door Chinese autoriteiten en onderging ondervragingen die gepaard gingen met brute afranselingen die zijn gezondheid ernstig schaadden
Onderzoek wijst uit – Koken maakt kinderen gelukkiger
Uit het gisteren verschenen onderzoek ‘Handig, blij, sociaal en cultureel bewust. Waarom koken met kinderen belangrijk is’ dat wetenschapsjournalist Mark Mieras in opdracht van de stichting deed, blijkt dat kinderen die jong in aanraking komen met voedselbereiding en rituelen rondom eten, sociaal en motorisch vaardiger zijn en ook een groter zelfsturend vermogen hebben wat het zelfvertrouwen ten goede komt. Daarnaast heeft het samen bereiden van eten en de tijd nemen om het te nuttigen, een zeer positief effect op de gezinsband.
Oordeel Hoge Raad: bezetting ABP-kantoor niet strafbaar
In een historische uitspraak heeft de Hoge Raad vandaag, dinsdag 12 november 2024, geoordeeld dat acht demonstranten moeten worden ontslagen van alle rechtsvervolging. Zij werden aangeklaagd voor lokaalvredebreuk vanwege een vreedzame bezetting van de lobby van het hoofdkantoor van ABP in Heerlen op 17 juni 2021. Daarbij eisten ze dat ABP zou stoppen met beleggen in fossiele brandstoffen.
China weigert hoger beroep gevangen Tibetaanse milieuactivist
Chinese autoriteiten in Tibet hebben geweigerd een nieuwe rechtszaak toe te laten door een milieuactivist die een straf van zeven jaar uitzit voor het voeren van campagne tegen corruptie bij de overheid, aldus zijn advocaat op sociale media. Anya Sengdra (53) een inwoner van Kyangchu township in Gade county in de Golog Tibetaanse Autonome Prefectuur […]
Gerechtshof: ‘Shell is tegenover burgers verplicht om uitstoot van CO2 te beperken’
De rechter heeft uitspraak gedaan in het hoger beroep dat Shell aantekende in de Klimaatzaak die Milieudefensie in 2021 heeft gewonnen van Shell. Het Gerechtshof oordeelt dat de olie- en gasgigant wel een verantwoordelijkheid heeft in het verminderen van zijn uitstoot, maar legt geen reductieverplichting op.
Greenpeace treft de Staat in de rechtbank om gebrekkige stikstofaanpak
Greenpeace voert een ‘rode lijst van 19 natuurtypen en leefgebieden’ aan waarvoor eind 2025 maatregelen moeten worden genomen om de stikstofneerslag onder een veilig niveau te brengen. Deze natuurtypen, zoals oude eikenbossen, veengebieden en zandverstuivingen komen voor in zo’n 80 natuurgebieden, verspreid door heel Nederland. Ook is er een ‘oranje lijst van natuurtypen’ waarvoor maatregelen voor eind 2030 noodzakelijk zijn. Om aan de vorderingen te voldoen moet circa 80% van alle stikstofgevoelige natuur onder KDW worden gebracht. Het inmiddels afgeschoten beleid van Minister van de Wal telde op tot ruim 80% onder KDW.
30 Maart Beweging dient strafklacht in tegen Nederlandse journalist Wierd Duk wegens opruiing, discriminatie en belediging
Door moslimprofessionals op deze manier te framen, suggereert Duk dat het simpele feit dat zij als moslim werkzaam zijn in de rechtszaal een bedreiging vormt voor de Nederlandse samenleving. De 30 Maart Beweging vraagt zich af: “Als een moslim die zijn werk als advocaat uitoefent al als een vijandige kracht wordt gezien, wat zegt dit dan over de staat van de rechtsorde in Nederland?”
Indiase autoriteiten geven Birmese vluchtelingen maand de tijd om naar huis terug te keren
De autoriteiten van de oostelijke Indiase deelstaat Manipur waarschuwen duizenden Birmese burgers die het conflict in de regio Sagaing zijn ontvlucht dat ze een maand de tijd hebben om naar huis terug te keren, ondanks de aanhoudende dreiging van luchtaanvallen van de junta die veel van hun dorpen hebben weggevaagd.
Politiek zwaar weer & tegengas: Van toeslagen naar basisinkomen
Vereniging Basisinkomen: ‘Met de verkiezing van Trump in de VS komt de wereld in zwaar weer terecht. Maar je afvragen waarom die Amerikanen zo’n gekke en gevaarlijke man kiezen betekent ook je afvragen waarom Wilders in Nederland de grootste partij is.’
Scholieren stapelen spijkerbroeken tijdens Klimaatweek
Tijdens de Klimaatweek – van 11 tot en met 17 november – nemen scholieren op basisscholen verspreid door Nederland al hun spijkerbroeken mee naar school. “Wist je dat één spijkerbroek gemiddeld 10.000 liter water verbruikt voordat hij in je kast belandt? Dat staat ongeveer gelijk aan 400 douchebeurten van vier minuten,” vertelt Helene Lendfers, van Think Big Act Now. “Veel kinderen – en ook volwassenen – hebben geen idee hoeveel impact zo’n alledaags kledingstuk heeft op het milieu.”
Noem de naam
Het is een spirituele ervaring om om beurten een naam te schrijven. Elk een kleur, elk een eigen kolom. Hakkend met een stoepkrijt op de tegels. Mensen lopen voorbij. Sommigen maken een geïnteresseerd praatje.
Tulpenboeddhisme: Hoe het boeddhisme in Nederland wortel heeft geschoten (4 en slot)
De stichting Vrienden van het Boeddhisme zag het licht, in Nederland doken allerlei boeddhistische groeperingen op. In Europa groeide het boeddhisme ook, in die jaren zeventig. Maar hoe ging het verder met de ontwikkeling van het boeddhisme in eigen land?
Wakker Dier – nominaties Liegebeest 2024
Dierenleed in de Nederlandse vee-industrie ‘wordt erger voorgesteld dan het is,’ aldus landbouwminister Wiersma. Maar in deze industrie worden plofkippen door het doorfokken zo zwaar dat ze soms niet meer kunnen staan. Moeten melkkoeien zo veel melk geven onder vaak slechte omstandigheden, dat ze na zes jaar op zijn. En stierven vorig jaar 46 miljoen dieren nog voordat zij bij het slachthuis aankwamen.
‘Boeddhisme laat wereld zien hoe sektarisme tegen te gaan’
‘De boeddhistische gemeenschap heeft de mensheid veel te bieden in een tijd waarin de wereld van vandaag op vele fronten wordt geconfronteerd met een existentiële crisis, niet alleen door conflicten maar ook door de klimaatcrisis.’
Na aanval op Canadese Hindoetempel – Veroordelen is niet genoeg, zegt hoofdpriester
Eerder veroordeelde de Indiase Hoge Commissie in Canada de ‘gewelddadige verstoring’ buiten het consulair kamp en uitte haar bezorgdheid over de veiligheid van Indiase onderdanen in het land.
Telefoons Tibetaanse monniken in beslag genomen na delen nieuws over sluiting scholen
Chinese autoriteiten hebben de mobiele telefoons van Tibetaanse boeddhistische monniken in de provincie Sichuan in beslag genomen op beschuldiging van het delen van nieuws over de recente sluiting van scholen die verbonden zijn aan kloosters. Volgens de regels van de Chinese overheid is het etnische Tibetanen verboden om contact op te nemen of nieuws te delen met mensen buiten de regio.