Wie staat er op voor het behoud van de aarde?
Voedsel
Boeken – wat jij niet ziet
We denken een goed beeld van de wereld te hebben, maar vaak zitten we ernaast.
Boeddhistische doeners en denkers – de serie (30) – translocatie en mayonaise
Voor haar kookboek voor tiendaagse meditatiecursussen schreef Moniek Nooren een verhaal bij elk van de dagmenu’s: een melange van vertelsels over belevenissen in de keuken, de praktijk van het koken en de praktische toepassing van de boeddhistische leringen.
Stikstof telen werkt: een nieuwe stap naar kringlooplandbouw
Akkerbouwers die hun eigen stikstof telen en als bemesting toedienen, met behoud van opbrengsten én minimale stikstofverliezen naar bodem en grondwater. Dat is voor veel agrariërs en beleidsmakers nog een droom.
Kookkunst? Mijn neus.
Ooit overwoog ik restaurantkok te worden en er een opleiding voor te volgen. Koken is fascinerend, ik doe het graag en de rol van keukenprins leek me wel wat. Het is er niet van gekomen en mijn plezier in koken is niet weggegaan. Tot op de dag van vandaag ben ik de huiskok, degene die thuis meestal de maaltijden bereidt.
Triratna India – 300 miljoen mensen leven onder armoedegrens
Vanuit de boeddhistische organisatie Triratna India worden in verschillende delen van India overlevingspakketten uitgedeeld op plekken waar het lijden het grootst is. Die pakketten bestaan uit essentiële voedingswaren – rijst, linzen enz. – alsook hygiënisch basismateriaal.
Nederlandse Bijenhoudersvereniging investeert op World Bee Day in biodiversiteit
Vandaag is het World Bee Day. Een dag die in het teken staat van de bijen. De Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV), de grootste imkervereniging van Nederland, vraagt jaarlijks op deze dag extra aandacht voor de imkers, de bijen én het leefklimaat van de bijen.
Denken in samenhang – Friedrich Engels
Jasper Schaaf: ‘Marx en Engels waren geen milieuactivisten, die had je toen nog niet. Helaas misschien, maar een historisch feit. Maar zij waren zich er wel sterk van bewust hoe de slechte omgeving waarin mensen leven dat leven ondraaglijk en uitzichtloos maakt.’
Franje-dier in crisistijd
De mens is het enige dier dat werk maakt van franjes in het leven. Er wordt veel creativiteit en inspiratie in gestoken. Als franje-dier speelt de mens met extra mogelijkheden voor het eigen gedrag, of dat nu met voedsel, kleding, seksualiteit, kunst, toerisme, of welk levensterrein dan ook te maken heeft.
Alarmerend rapport CIWF: ‘Volgende pandemie kan uit de vee-industrie komen’.
Grootschalige actie voor toekomst zonder ongezonde vee-industrie.
Leven in Thailand – te vroeg gejuicht
We waren het even vergeten, maar zijn inmiddels hard met de neus op de feiten gedrukt. Als de regens beginnen is het hete seizoen weliswaar ten einde, maar begint het benauwde seizoen.
Reclame Code Commissie: NZO zuivelcampagne misleidend
NZO pretendeert in de campagne ook dat zuivel in een gezond dieet past en dat het Voedingscentrum zuivelconsumptie daarom aanmoedigt. Maar de RCC oordeelt dat NZO niet ronduit mag zeggen dat zuivel gezond is.
Tortellini – met pompoen, salie en truffelroom
Meestal zijn de tortellini die we in de winkel kunnen kopen gevuld met vlees of kaas. Zelfgemaakt is altijd lekkerder! Het is even een (leuk) werkje, maar daarna kun je deze rijk gevulde tortellini met trots serveren.
De stem der dieren
‘Wij willen de dieren een stem geven, vanuit de vraag van hun zijde: Waarom doen jullie mij dit aan? Waarom betalen jullie anderen ervoor mij te doden of te mishandelen?’
Thaise boeddhistische tempels in de problemen – bedeltochten leveren niets meer op
Veel zwerfkatten en -honden die bij de tempels zijn achtergebleven, moeten ook worden gevoed.
Boeken – geheimen uit een boeddhistische keuken
Thuis aan de slag met de vegetarische recepten van een boeddhistisch centrum?
B’eter – voedzame paddenstoelensalade
Evelien Kroese: ‘Met toch nog behoorlijke temperaturen dit weekeinde voor de deur is een voedzame en makkelijk te bereiden salade een makkie.’
Boeddhistische monnik schenkt 10.000 dollar aan noodfonds paus Franciscus
De monnik vindt dat er op basis van een gemeenschappelijk platform het virus aan moet worden aangepakt en liefdadigheidswerk te verrichten door middel van solidariteit.
‘Brokken-luchtbrug’ voor hongerige honden op Curaçao
Er dreigt een hongerdood voor zwerfhonden op Curaçao. Door de strenge lockdown maatregelen zit iedereen thuis en krijgen de dieren geen eten meer van toeristen en restaurants.
RCC-klacht tegen reclame Farmers Defence Force
Anne Hilhorst van Wakker Dier: ‘Door deze schandelijke leugens krijgt Nederland een verkeerd beeld van onze vee-industrie.’
2,4 miljoen deelnemers voor Week Zonder Vlees 2020
Er hebben dit jaar niet alleen meer Nederlanders meegedaan aan de Nationale Week Zonder Vlees dan vorig jaar, ze nemen hun deelname ook serieuzer.
Leven in Thailand: 50 tinten grijs
Steeds meer mensen worden afhankelijk van voedselpakketten die tempels, overheden en particulieren beschikbaar stellen, maar het nieuws dat er ergens pakketten worden uitgedeeld zorgt weer voor grote groepen mensen waarbinnen het risico op virusverspreiding groot is.
Kookmeditatie: vegan voorjaarsquiche
Gedurende de afgelopen jaren ben ik koken gaan beschouwen als een beoefening op zich: ‘kookmeditatie’. Ik zie het nu meer als een volwaardig onderdeel van de dag, in plaats een obstakel voordat ik eindelijk van mijn welverdiende rust kan genieten.
foodwatch – ‘Bayer AG, Syngenta en BASF exporteren in EU verboden pesticiden naar ontwikkelingslanden’
Residuen van deze gevaarlijke pesticiden blijven achter op landbouwproducten zoals groente en fruit, die vervolgens worden geïmporteerd door de EU. Door deze ‘pesticide boemerang’ komen schadelijke stoffen nog steeds op het bord van Europese consumenten terecht.