Maar nu zijn jullie als lezer aan de beurt! Wat aten Nederlandse en Vlaamse vegetariërs/vegans en mensen die gedwongen werden door omstandigheden (oorlog, armoede) om vegetarisch te eten vroeger? In de tijd dat de winkels niet vollagen met vleesvervangers en exotische producten van ver weg? Denk aan Tweede Wereldoorlog t/m de jaren ’60 van de vorige eeuw. Wat zijn de familierecepten die toevallig vegetarisch zijn? Graaf in eigen geheugen of interview je ouders of grootouders of anderen die deze tijd bewust hebben meegemaakt – al dan niet vegetariërs.
Voedsel
NGO’s roepen op tot stop eerste octopuskwekerij ter wereld
Plannen Spaanse octopuskwekerij onthuld. De consumptie van octopus is de laatste decennia toegenomen, vooral in Spanje. Als gevolg daarvan neemt het aantal wilde octopussen af. In 2015 bereikte het aantal wereldwijd gevangen octopussen een hoogtepunt van 400.000 ton – 10 keer meer dan in 1950.
Anneke – Thaise maaltijdsoep: Tom Kha Kai
Ook als je dit gerecht nog niet kent en huiverig bent voor bijvoorbeeld de pittigheid van de Thaise keuken, kan ik je bijna wel garanderen dat je dit ontzettend lekker gaat vinden. Het is romig en als je oppast met de currypasta ook helemaal niet pittig!
Week Zonder Vlees & Zuivel – negen supermarkten vrij van vlees- en zuivelaanbiedingen
Nederlanders halen op dit moment ongeveer veertig procent van hun eiwitten uit plantaardig voedsel zoals groenten en peulvruchten. Volgens het Klimaatakkoord moet dit zestig procent worden.
Slachthuizen blijven de wet overtreden, met gruwelijke gevolgen
Inspecteurs troffen aan het einde van de slachtlijn regelmatig varkens aan waarvan de halsslagader niet of niet goed was doorgesneden waardoor het dier niet was doodgebloed. Daardoor kunnen varkens levend in de broeibak terechtkomen waar ze verdrinken in het hete water.
Recepten voor een gezond en mededogend hart
Het dieet van dr. Esselstyn c.s. is ook een dieet met compassie voor andere levende wezens. In zijn woorden: “eet niets wat een gezicht heeft, of een moeder”.
De Boeddha – over het slachten van dieren
De Boeddha verweert zich tegen de beschuldiging dat hij vlees zou eten van dieren die speciaal voor hem geslacht worden. Hij zegt dat ook zijn leerlingen dat niet doen en zet de regels voor de Orde over het eten van vlees uiteen. Hij wijst er verder nog op dat zijn monniken de brahmavihara’s beoefenen en daardoor niet geneigd zijn zichzelf of andere levende wezens te schaden.
Foodwatch – Meer transparantie nodig bij krimpflatie voedingsmiddelen
Honderdduizenden huishoudens in Nederland hebben het moeilijk om rond te komen vanwege de hoge prijzen voor energie en levensonderhoud. Ook de prijzen voor boodschappen stijgen enorm. Wat gelijktijdig gebeurt is dat fabrikanten de kleinste kostprijsstijging omzetten in torenhoge prijzen voor consumenten. Dat doen ze door de inhoud van de verpakking onzichtbaar te verminderen, waarbij de prijs per kilo of liter sterk stijgt.
Rapport: ongeveer 12 procent veehouderijen heeft keurmerk
Het aantal biologische veehouderijen steeg licht in de periode 2000-2021; van 821 naar 1.148. Vooral tussen 2016 en 2021 was sprake van een noemenswaardige stijging (+29 procent). Hoewel het aantal biologisch gehouden dieren in deze periode is verviervoudigd, blijft het aandeel biologische veehouderij laag. In 2021 leefden dagelijks ongeveer 4 miljoen Nederlandse dieren op een biologische boerderij; slechts 4 procent van het totaal.
Wakker Dier prikt romantisch beeld van zuivelsector door
Met de tv-campagne die vandaag start, stelt Wakker Dier het positieve imago van de zuivelsector aan de kaak. Anne Hilhorst van Wakker Dier: ‘Wij laten de andere kant van zuivel zien, de kant van vaak vieze stallen, harde vloeren en veel dierenleed.’
Het jaar 2023 – dag 18 – lief
Dat is lief van je.
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care out-there.
Joods Virtueel Museum – presentatie ‘Het Joodse proletariaat van Amsterdam 1900-1940 in woord en beeld‘
In dit boek staan meerdere afbeeldingen van de Joodse buurt, geschilderd door Gerard Johan Staller, die in het bezit zijn van het Joods Virtueel Museum. Het boek gaat vooral over de armoede en vervuiling in de Joodse buurt in Amsterdam waarvan 1 kleine tekening die Staller maakte ook akte geeft.
Wakker Dier – Melkkoeien worden gemiddeld maar zes jaar oud
Melkkoeien kunnen twintig jaar worden, maar de meeste koeien in Nederland gaan al op hun zesde naar de slacht. Dan zijn ze op, uitgeput, gesloopt. In een nieuwe radiocampagne onthult Wakker Dier dit vandaag.
Refreshing earth of the heart – Hele bloemkool uit de oven
Een geroosterde hele bloemkool doet het goed op tafel: het ziet er mooi uit. Je kunt ‘m zelfs af en toe bedruipen tijdens het bakken voor het echte groot-ding-in-de-oven gevoel. En je kunt het met van alles en nog wat combineren.
Het jaar 2022- dag 364 – valslicht
De oliebollen en het invallend valse licht.
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care, out-there.
Jasper Schaaf – Friedrich Engels over realistische politiek
Wat is het vooruitzicht voor 2023? Het gaat er momenteel in de wereld lang niet overal prettig aan toe. Oorlog in Oekraïne, talloze vluchtelingen uit diverse streken op zoek naar onderdak, bestaansrecht en werk. Benepen reacties alom, waarbij politici zich al te vaak bereid tonen aan te haken bij het platste populisme, verpakt als ‘realisme’.
Dier&Recht – Een derde minder EU-subsidie naar vlees- en zuivelreclames
‘De daling is een stap in de goede richting, maar het is tegelijkertijd absurd dat er wéér miljoenen euro’s belastinggeld worden verspild aan reclames voor vlees en zuivel. Deze reclamesubsidies gaan lijnrecht in tegen de klimaat- en gezondheidsambities van de Europese Commissie en houden dierenleed op grote schaal in stand.’
Het jaar 2022 -dag 354 – vertrouwen
Heeft u wat geld voor mij?
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care out-there.
Openbare prullenbakken bron van zwerfafval tijdens kerst
Wie tijdens de kerstvakantiewandeling door de stad zijn blik op de prullenbakken richt zal zien dat ze vaak overvol zitten. De bakken kunnen de groeiende stroom afval van on-the-go eten en drinken niet meer aan. Om de groei een halt toe te roepen moeten de kosten worden doorberekend in de on-the-go verpakking. De in dit rapport gepresenteerde zwerfafval factoren moet het bedrijfsleven prikkelen om niet de afvalbak groter te willen hebben maar de verpakking kleiner, minder, opvouwbaar of oppropbaar te maken.
Foodwatch – Jumbo wint Gouden Windei
Suikerwater met vleugje vitaminen waarbij thee ver te zoeken is. De ‘gezonde’ ice teas van Jumbo zijn door Nederlandse consumenten gekozen als meest misleidend voedselproduct van 2022.
Foodwatch – rozijnen zwaarder dan ooit vervuild met landbouwgif
De cijfers laten zien dat rozijnen vorig jaar een nieuw record hebben gebroken als het gaat om verontreiniging met pesticiden. Het gemiddeld aantal gifresten per monster was 18,6 en op één monster van Jumbo werden maar liefst 39 soorten resten landbouwgif gevonden.
Actievoerders bezetten hoofdkantoor Rabobank in Utrecht
Om de bank te dwingen zijn vervuiling onder ogen te komen hebben de actievoerders dienbladen met hopen mest meegenomen. Ondanks alle groene praatjes blijft Rabo een drijvende kracht achter vervuiling, natuurverwoesting, klimaatontwrichting en boerenleed, vindt XR.
B’eter – vegetarisch Fins koken
De verleiding is groot om inspiratie te zoeken in het oosten, de bakermat van het boeddhisme. Maar eerst een uitstapje naar Finland.
foodwatch – Dirk, Jumbo en Kellogg’s kanshebbers voor Gouden Windei
Vanaf vandaag kan het publiek een maand lang stemmen op wat zij de meest misleidende marketingtruc van 2022 vinden. Het product dat de meeste stemmen krijgt, wint het Gouden Windei: de prijs die geen enkele voedselfabrikant wil.