• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » Refreshing Earth of the Heart – wraps met falafel uit de oven en rocky road brownies

Refreshing Earth of the Heart – wraps met falafel uit de oven en rocky road brownies

24 november 2018 door Refreshing Earth of the Heart

Afgelopen weken heb ik nog verder geëxperimenteerd met pompoenpitten. Ik kan niet zeggen dat het altijd goed afliep: soms had je een mond vol harde stukjes. Vooral met de flessenpompoen ging het goed. Het zou kunnen dat de pompoenen in november al wat oud worden, en de zaden wat hard: misschien gaat pompoenpitten roosteren beter met verse pompoenen in de nazomer en vroege herfst. In geval van twijfel: even tien minuutjes voorkoken. Bijkomend voordeel is dat je ze dan niet zo goed schoon hoeft te maken.

Vandaag heel iets anders. Ook ik zwicht wel eens voor kant-en-klaar gemaksvoer, bij voorbeeld als ik rond etenstijd op een vertraagde trein sta te wachten, en alleen een doosje harde geroosterde pompoenpitten bij me heb. De laatste tijd heb ik erg genoten van de wraps met falafel, spinazie en wortel en de rocky road brownies van ’s lands bekendste supermarkt, met filialen op alle grotere stations.

Beter 20151118_12317Natuurlijk kun je vrijwel alles wat kant-en-klaar in de winkel te koop is ook zelf maken, kiezend voor plantaardige, biologische ingrediënten, en kwalijke ingrediënten als geur- kleur- en smaakstoffen en conserveermiddelen, alsmede het alom aanwezige palmvet werend. Ik koos dit keer voor falafel uit de oven, omdat ik geen frituurpan heb, en bakken in de oven eenvoudiger is. Het rocky road brownie recept dat ik vond bevat niet alleen geen boter en eieren, maar zelfs bijna geen vet. Het deeg heeft meel, tofu en appelmoes als basis. Dat proef je overigens niet, niemand kon raden dat er tofu en appelmoes in zat in plaats van eieren en boter. Dit ga ik zeker vaker maken. Je kunt er allerlei restjes in kwijt, de “rocks”. Zelfs straks de overgebleven pepernoten en chocoladeletters. (Ik heb het niet geprobeerd met geroosterde pompoenpitten)

Ingrediënten falafel (voor ongeveer 16 falafels, 4 porties):

  • Ca. 200 gram kikkererwten (of een blik)
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, geperst
  • handjevol verse gehakte peterselie
  • citroensap van ½ citroen
  • 2 volle eetlepels zelfrijzend bakmeel
  • 1-2 theelepels gemalen koriander (ketoembar)
  • 1-2 theelepels komijnpoeder (djinten)
  • ½ theelepel zout

Ingrediënten tahini dressing:

  • 8 eetlepels tahini
  • ca. 7 eetlepels water
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • Sap van 1 citroen
  • verse peterselie
  • snufje zout

Verder heb je nodig:

  • per persoon 2 wraps (kant-en-klaar of zelf gemaakt)
  • per persoon handjevol bladspinazie of sla
  • per persoon  100 gram winterwortel, fijn geraspt

Week de kikkererwten minstens 8 uur en kook ze in ca. 1 uur gaar. Ik kookte ze dit keer wegens tijdsgebrek in een snelkookpan in 25 minuten gaar. Of gebruik kikkererwten uit blik. Laat uitlekken in een zeef. Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en mix alles door elkaar. Stampen met een pureestamper kan ook, het hoeft niet helemaal glad te zijn. Pak telkens een lepel kikkererwtendeeg, maak er met natte handen burgers van en verdeel ze over een ingevette bakplaat.  Bak de falafels ca. 20 minuten. Draai ze eventueel halverwege om.

Beter 20151118_12314Maak intussen de tahinidressing door alle ingrediënten (begin met wat minder water) met een vork flink los te roeren. Voeg water toe tot de saus de gewenste dikte heeft.

Maak zelf wraps (daarover een andere keer) of bak de gekochte wraps even op volgens de aanwijzingen op de verpakking en houd ze warm.

Leg op elke wrap een handjevol sla of spinazie, een pluk geraspte wortel, een paar falafel en schenk er scheutig de dressing overheen. Rol op en eet uit de hand, of eet met mes en vork.

Rocky road brownies

Ingrediënten:

  • ca. 300 gram appelmoes van 1 flinke goudrenet, scheutje water, schepje suiker
  • ca. 200 gram tofu
  • ½ kopje bruine basterdsuiker
  • ½ kopje cacaopoeder
  • 1 ½ a 2 kopjes zelfrijzend bakmeel (of ander meel naar keuze)
  • Het originele recept bevat hazelnoten en marshmellows (pas op, die zijn niet altijd vegetarisch; er kan gelatine in zitten)
  • Ik gebruikte hazelnoten uit eigen tuin, een restje pure paaseitjes (iets in stukjes gehakt in de keukenmachine), een handjevol rauwe cacaobonen, een restje paasschuimpjes in stukjes, en een restje gepofte rijst.

 

Beter wraps 20151118_12310Maak appelmoes door stukjes appel (schillen hoeft niet) met wat water en suiker kort te koken. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een vorm in. Doe appelmoes en tofu in de keukenmachine en maak er een gladde puree van. Voeg cacao en suiker toe en laat de machine nog even draaien. Schep het mengsel in een beslagkom en meng er met een spatel zoveel meel bij totdat een deeg ontstaat dat de dikte van cakebeslag heeft: niet meer vloeibaar, maar nog wel smeuïg (ca. 1 ½ kopjes). Meng de vulling erdoor, bewaar eventueel wat voor bovenop. Doe alles in de vorm en strijk glad. Bak ongeveer 35 minuten in het midden van de oven. Laat afkoelen en snij in stukken.

Het falafel-recept is afgeleid van een recept van de groene meisjes , de rocky road brownies zijn afgeleid van One Green Planet

Overigens doen er verhalen de ronde op Internet over het kookvocht van kikkererwten (“aquafaba”) dat je nooit meer moet weggooien. Je zou het als vervanger van eiwit kunnen gebruiken, en er macarons, meringues of zelfs pavlova  mee kunnen maken. Gevalletje nieuwe kleren van de keizer? Misschien ga ik het zelf wel uitzoeken. Dit keer ging het kookvocht nog gewoon door de gootsteen.

 

 

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven, Gezondheid, Natuur, Voedsel Tags: falafel, Refreshing Earth of the Heart, wraps

Lees ook:

  1. Refreshing Earth of the Heart -falafel met tomatensalsa-
  2. Refreshing Earth of the Heart – Vlaamse broodpudding (bodding)
  3. Refreshing Earth of the Heart – sojabonenhummus
  4. Refreshing Earth of the Heart – Vlaamse broodpudding (bodding)

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 2 mei 2025
    Phowa Studieweek
  • 9 mei 2025
    Seminar Tenzin Wangyal Rinpoche
  • 12 mei 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 13 mei 2025
    Verdiepingsbijeenkomst Hand in hand met de Boeddha
  • 13 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Paus Leo XIV – ‘help ook elkaar om bruggen te bouwen – met dialoog, met ontmoeting’
    • Aardbeving van magnitude 3,7 schokt Tibet
    • Vrijdag Zindag – Wat Schoof had willen zeggen
    • Je kunt niet gezond zijn op een zieke planeet
    • Het pad uit het woord

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.