• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » Het is zomer. Tijd voor lichtere kookstijlen.

Het is zomer. Tijd voor lichtere kookstijlen.

5 juni 2021 door gastauteur

Mieke Vervecken schrijft in onze voedingsrubriek B’eter over de macrobiotische eet- en levenswijze die gebaseerd is op het begrijpen van onze biologische, sociale en spirituele ontwikkeling. De dieetprincipes vormen een flexibel systeem dat rekening houd met klimaat, cultuur, leeftijd, ouderdom, activiteiten en andere zaken.

Mieke VerveckenMieke heeft meer dan veertig jaar ervaring in gezond  koken. Zij studeerde Germaanse Filologie en Filosofie en gaf daar een tiental jaren les in. Zij studeerde macrobiotisch koken in Londen, Antwerpen en Boston en verfijnde haar kookkunst door studie in Japan en de USA. In 1990 begon zij ‘De Natuurlijke Kookschool’ met als doel evenwichtig en gezond voedsel te leren bereiden.

Het is zomer!

Héérlijk warm is het, dit is het seizoen van intens genieten van wat de natuur ons biedt: er zijn vele verse groenten, fris en knapperig, bloemen en fruit.

In de zomer zoekt ons lichaam verkoeling: we staan vroeger op, gaan wandelen onder de bomen of duiken in fris water. In onze menu’s brengen we afkoelende toetsen, maar we zorgen er ook voor dat we de mineralen die we verliezen door zweten terug aanvullen.

Het drinken van ijsgekoelde dranken en  het eten van ijsjes  roepen zomerse taferelen op. Nochtans is dat niet de beste manier om je lichaam af te koelen. IJs blokkeert het spijsverteringsstelsel, en je lichaam moet extra energie opzoeken om het koude voedsel op 37 graden (jou lichaamstemperatuur) terug te brengen.  Anderzijds is de gewoonte om te barbecueën met veel vlees ook niet echt aangewezen: vlees geeft erg veel vuur –energie in je lichaam, en dat vraagt dan naar suiker, alcohol of andere meer afkoelend voedsel om balans te maken. We leven in woelige tijden, en ook in onze eet- en leefgewoontes zien we vele extremen. Vlees en ander dierlijk voedsel verwarmt ons lichaam: het is dus meer aangewezen in de winter, in koude oorden of in berggebieden.

Wat kunnen we nu eten in onze gebieden in de zomer?

We gaan zeker lichtere kookstijlen gebruiken: licht blancheren, stomen, kort persen, lichte pikkels en rauwkost.

Mieke Vervecken zure appelsIk hou ontzettend van salades; maar salades betekent voor mij niet wat rauwkost met een dressing. Ook in een salade gebruik ik zeker 3 to 4 kookstijlen; Zo is een salade een snel bijna volledige maaltijd, die je lichaam afkoelt en je voedingstoffen aanvult.

Yin en yang zomerse salade.  Samen met brood, noedels of een  graangerecht is dit een volledige maaltijd

Ingrediënten voor 4 personen:

  • ½ krop ijsbergsla of rode sla
  • 6 blaadjes paardenbloem of weegbree, fijn gesneden
  • 1 kop wortelen, in blokjes gesneden en kort gekookt. Koud afgespoeld
  • 1 kop boontjes, kort geblancheerd of gestoomd, koud afgespoeld
  • 1 kop mais (uit glas)
  • 12 kop groen van prei: fijn gesneden en kort gesauteerd in olijfolie met zout
  • ½ kop gerookte tofu: in blokjes gesneden en gemarineerd in 1 kl. shoju, enkele druppels mirin en rijst-of appelazijn. Marineer ½ uur.
  • 2 El zuurkool
  • 1/3 kop pompoenpitjes, licht geroosterd
  • 1 zure appel, geraspt en besprenkeld met citroensap en wat rijst malt
  • Wat Oost-Indische kersbloemen of madeliefjes, ter versiering en bijzondere smaaktoets

 

Werkwijze:

Salade

Mieke Vervecken PaardenbloemenSauteer de wilde groenten kort in olijfolie en voeg een weinig shoju toe. Laat koud worden. Breek de salades, en meng er de wilde groeten onder. Schik in een kom. Meng alle andere ingrediënten en leg bovenop de salade

Dressing, kan voor alle groenten gebruikt worden, alsook voor pasta’s.

Meng 1 ½ eetlepel witte amandelpasta met 3 eetlepels appelsap en ½ kl. oemebosipasta (of wat zout). Goed mengen. Je kan eventueel ook  fijn gesnipperde peterselie of bieslook toevoegen. Je doet de dressing op de salade, net voor je eet, want dit ‘levend’ voedsel gaat snel fermenteren.

Meer recepten vind je hier

Appels onder boom fruit appelboom

 

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven, Natuur, Voedsel Tags: koken, macrobiotisch, Mieke Vervecken, zomer, zomersalades

Lees ook:

  1. Het is zomerweer, tijd voor lichtere kookstijlen.
  2. Ardan – linzenruiten
  3. Mieke: ‘Het prachtige boekweit en zijn burgers’
  4. Mieke Vervecken – salade sushi

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

gastauteur

diverse schrijvers 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 2 mei 2025
    Phowa Studieweek
  • 9 mei 2025
    Seminar Tenzin Wangyal Rinpoche
  • 12 mei 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 13 mei 2025
    Verdiepingsbijeenkomst Hand in hand met de Boeddha
  • 13 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • B’eter Groene goddelijke salade
    • Jules – Misplaatste geestdrift
    • De via negativa voor nitwits
    • Het jaar 2025 – dag 129 – vrede en alle goeds
    • De dood van de paus

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.