Wat zich nu in Gaza en ook op de Westoever afspeelt is verschrikkelijk. Ik houd mijn hart vast over hoe het verder gaat. De politieke verhoudingen in de wereld zijn zeer instabiel. Daar zitten heel gevaarlijke kanten aan. Bij alle verschuivingen in de internationale politiek en de machtsverhoudingen is het de vraag wie daarin blijft opkomen voor de mensen in Gaza.
Krijgsmacht
Het jaar 2025 – dag 146 – schuiltrap
De woningtrap en de bommen.
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care out-there.
Israëlische piloten doden 9 kinderen terwijl hun moeder in Gaza ziekenhuis werkt
Het huis van een arts dr. Alaa al-Najjar, die werkt op de spoedeisende hulp van het Nasser Medical Complex in het zuiden van Gaza, is afgelopen zaterdag getroffen door bommen van piloten van de Israëlische luchtmacht, waarbij negen van haar tien kinderen om het leven kwamen. Yahya, Rakan, Raslan, Gebran, Eve, Rival, Sayden, Luqman en Sidra.
Gaza – grootste kerkhof voor persvrijheid in de wereld
In Gaza zitten journalisten vast, zonder apparatuur of elektriciteit, en hun huizen zijn vaak verwoest. In deze context zijn er steeds minder informatieprofessionals om de wereld te informeren over wat er al meer dan anderhalf jaar straffeloos gebeurt.
Demonstratie Tegengas – Schip met Israëlische wapenonderdelen meert aan in Rotterdamse haven
Om 18:00 uur wordt er voorafgaand aan de vergadering van de MHEK-commissie, onder andere verantwoordelijk voor de haven, op de Coolsingel in Rotterdam gedemonstreerd om te eisen dat het schip niet mag vertrekken.
Tegengas – 61 organisaties eisen dat haven Rotterdam militaire F35-onderdelen uit Israel weert
Eenenzestig organisaties, waaronder Geef Tegengas, Pax, TNI, Fossielvrij NL, GroenLinks en PvdA Rotterdam en BIJ1, roepen de burgemeester van Rotterdam en de gemeentelijke havenmeester op om schip met wapens niet binnen te laten. Mocht dit niet gebeuren zal er woensdag 21 mei om 18:00 uur een demonstratie plaatsvinden voor het stadhuis aan de Coolsingel in Rotterdam.
RSF – Pauselijke inzet voor persvrijheid vraagt om concrete actie
Het leek mij dat in de berichtgeving over deze oorlog in de media een essentieel element ontbrak: het Palestijnse gezichtspunt. Zo verklaart de Iraanse regisseur Sepideh Farsi het ontstaan van de documentaire Put Your Soul on Your Hand and Walk over journaliste Fatma Hassouna. “Ze werd mijn ogen, door haar dagelijks leven te delen”, vervolgt ze. Maar op 16 april werd Fatma Hassouna in haar huis in Gaza gedood door het Israëlische leger, 24 uur nadat ze had vernomen dat de film was geselecteerd voor het filmfestival van Cannes, dat deze week opent. Sinds oktober 2023 zijn er bijna 200 journalisten gedood door het Israëlische leger in Gaza, een volledig afgesloten enclave.
‘Politiek signaal’ Veldkamp helpt Palestijnen in Gaza niet
De Palestijnen worden nú uitgehongerd. Nú etnisch gezuiverd. Nú doodgebombardeerd. Er zijn dus ook nú concrete maatregelen nodig.
Het jaar 2025 – dag 126 – parkeerplaats
Het parkeren en de dood.
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care out-there.
‘Geef Tegengas’ in actie tegen scheepvaartgigant Maersk om wapenhandel met Israel
Op 9 april publiceerde de Amerikaanse Palestinian Youth Movement een rapport waaruit bleek dat Maersk F35 onderdelen vanuit Texas rechtstreeks naar Israel transporteert. Deze onthullingen komen bovenop eerder rapporten over de rol van Maersk aan de volgens velen genocide in Gaza en illegale bezetting van Palestina door o.a. het vervoeren van wapens en ander militair materieel en het vervoer van goederen uit illegale nederzettingen van Israëlische kolonisten.
Birma – Journalistengroep eist vrijlating van Birmese journalist die 5 jaar vastzit
Than Htike Myint werd in 2021 voor de eerste keer veroordeeld tot een gevangenisstraf voor een aanklacht wegens uitlokking op grond van 505a, maar kwam in 2022 weer vrij. In 2024 werd hij opnieuw gearresteerd toen hij bij Myaelatt Athan werkte. Sinds de coup van 2021 heeft het leger van Myanmar meer dan 200 journalisten gearresteerd, waarvan er zeven zijn gedood en 47 nog vastzitten, volgens de Independent Myanmar Journalists Association.
Nationale herdenking – ‘zolang het G-woord maar niet valt’
Schelto Patijn, oud-burgemeester van Amsterdam: ‘Herdenken is niet vrijblijvend. Steeds meer ontmoeten we nieuwe landgenoten, die met geheel eigen herinneringen hier komen. Velen van hen hebben in hun leven verschrikkingen meegemaakt die niet anders zijn dan die van ’40-’45. Als wij ons voorstaan op onze internationale verantwoordelijkheid, dan kunnen wij niet zeggen dat een verre oorlog ons niet aangaat. Nee, herdenken is voor niemand vrijblijvend. Het is een dringende oproep om het vreselijke dat oorlog is uit te bannen.’
The Rights Forum- ’48 procent Nederlandse bevolking vindt dat Israël in Gaza genocide heeft gepleegd’
Niet alleen het Gaza-beleid wordt door de Nederlandse bevolking op grote schaal afgewezen, blijkt uit de peiling. Een meerderheid van de Nederlanders is bijvoorbeeld voorstander van een verbod op handel met de illegale Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied. De Nederlandse regering wil daar niets van weten. Ook is een groot deel van de Nederlanders voor het volledig stopzetten van militaire samenwerking met Israël.
Moge er menselijke waardigheid zijn…
Op zondag 4 mei vieren we Vesak, de geboorte en sterfdag, maar vooral de verlichting van Siddharta Gautama, de Boeddha. Verlichting bereiken betekent bevrijding van alle pijn en verdriet.
Nieuwe Vredesbeweging – Anti-oorlogsfilm “Home Game” in Amsterdam en Zutphen
Hoe begint oorlog in de taal?
Wat kunnen we leren van de film over het klimaat waarin een oorlog ontstaat?
Wat kunnen we als burgers doen om te zorgen dat de oorlog niet verder escaleert?
Noord-Korea beveelt scholen meer konijnen te fokken om leger te voeden
Het Noord-Koreaanse regime, dat lijdt onder aanhoudende voedseltekorten sinds het midden van de jaren 90, heeft het fokken van “grasgevoerde” dieren zoals konijnen en geiten als vleesbron actief gepromoot. In het bijzonder heeft het de nadruk gelegd op het fokken van konijnen, omdat deze zowel vlees als bont van hoge kwaliteit leveren. De autoriteiten hebben verenigingen en boerderijen voor het fokken van konijnen opgericht in steden en provincies in het hele land en er een belangrijk staatsinitiatief van gemaakt.
Zen Peacemakers – wereldvrede en bearing witness
In mei nodigt Zen Peacemakers sangha Lage Landen belangstellenden uit voor twee betekenisvolle bijeenkomsten die ons helpen om stil te staan bij vrede en onze relatie met de ecologische crisis. Beide dagen zijn geworteld in de drie intenties van de Zen Peacemakers.
Het jaar 2025 – dag 105 – meerfout
Nederland vergroend maar dan anders.
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care out-there.
Stop Wapenhandel – ‘Nederland spreidt het bedje voor de wapenindustrie’
Er wordt de komende maanden veel protest georganiseerd tegen deze militarisering en financiering van de wapenindustrie. Stop Wapenhandel steunt dit met feiten en onderzoek, want protest is het sterkst als het op degelijke kennis is gestoeld.
The Rights Forum – Israël loog over moord op 15 Palestijnse hulpverleners
Israël heeft gedurende decennia aangetoond niet in staat te zijn de eigen misstanden te onderzoeken. Zo wachten we nu bijna zeven jaar op een Israëlisch onderzoek naar de massale moordpartij door Israëlische scherpschutters tijdens de Grote Mars van Terugkeer in 2018. De Nederlandse regering schortte destijds hangende dat onderzoek zijn oordeel over het Israëlische optreden op. Minister Stef Blok (VVD) zegde de Tweede Kamer toe dat het na de zomer van 2018 gereed zou zijn. Het is er nu nog niet.
Vrijdag Zindag – Levensbedreigend geloof
Respect voor leven is geen joods-christelijk-moslims monopolie. Als een boeddhistische monnik op zijn wandeling een vegertje hanteert om insecten te redden van de vertrappingsdood, hoeveel te meer moet het menselijk leven dan niet beschermd worden? In boeddhisme en hindoeïsme bevordert het vooruitzicht van een gereïncarneerd beter leven de zorgvuldige omgang met vormen van leven in het hier en nu. Bij een seculiere levensbeschouwing, zoals het humanisme, kan respect voor het leven vanzelf spreken, zonder religieuze onderbouwing.
Monniken en nonnen betalen zware prijs in boeddhistisch Myanmar
Een van de oudste kloosters in Mandalay werd met de grond gelijk gemaakt na de verwoestende aardbeving van 7,7 in het midden van Myanmar. Negenendertig mensen kwamen om toen het 117 jaar oude Ma Soe Yein klooster instortte. Twaalf gebouwen op het terrein stortten in.
Het jaar 2025 – dag 100 – atoombom
Bommen zonder paddenstoelwolk…
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care out-there.
Birmese junta -internationale hulpverleners moeten ‘goedgekeurd’ worden
Inwoners en internationale mensenrechtengroeperingen hebben de junta, die in 2021 de macht heeft overgenomen van de democratisch gekozen burgerregering, ervan beschuldigd de hulpverlening te belemmeren en de ramp te verergeren door in het hele land luchtaanvallen uit te voeren.