De Birmese autoriteiten hebben in Rakhinestaat in het Westen van Birma een kamp gesloten waarin ongeveer 600 Rohingya moslims waren gehuisvest die door gemeenschappelijk geweld zes jaar geleden hun huizen moesten verlaten en hen in nieuwe huizen gehuisvest.
Birma (Myanmar) sluit kampen voor eigen ontheemden, voornamelijk Rohingya, nadat in 2012 bij gewelddadige botsingen in de etnisch en religieus verdeelde staat meer dan 200 mensen het leven lieten en ongeveer 140.000 moslims ontheemd raakten. Birma, dat de Rohingya beschouwt als illegale immigranten uit Bangladesh, ontzegt de leden van de minderheidsgroep het staatsburgerschap en belemmert hen in hun bewegingsvrijheid en toegang tot onderwijs, gezondheidszorg en werk.
De autoriteiten herhuisvesten de Rohingya in nieuwe woningen in het dorp Nidin in plaats van hen terug te sturen naar hun vroegere woonplaats, hoewel Rohingya aangaven dat zij naar die plaatsen willen terugkeren. Birma gaat ook zorgen voor banen en onderwijs voor deze wat genoemd wordt vluchtelingen. De Rohingya eisen van de autoriteiten een veilige omgeving en bewegingsvrijheid om in omliggende dorpen zaken te kunnen doen.
Een regeringsambtenaar zei dat de inspanningen om de resterende kampen te sluiten zijn opgevoerd om de internationale druk op de Rohingya-crisis te verminderen vóór de opening van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in september. Meer dan 1 miljoen andere Rohingya leven in uitgestrekte vluchtelingenkampen in buurland Bangladesh, waarvan sommige wachten op hun terugkeer naar Birma in het kader van een repatriëringsovereenkomst die het land in november 2017 met Bangladesh heeft ondertekend.
Een deel van de 800.000 Rohingyavluchtelingen die Rakhinestaat ontvluchtten na twee brute series gewelddadigheden door de veiligheidstroepen in oktober 2016 en augustus 2017, waaronder willekeurige moorden, verkrachtingen en brandstichtingen, kunnen in aanmerking komen voor terugkeer als zij kunnen aantonen dat zij eerder in Birma verbleven.