Premier Sjeik Hasina van Bangladesh heeft de moslimlanden die verenigd zijn in de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC) verzocht om zich krachtig uit te spreken over het geweld tegen Rohingya moslims in het overwegend boeddhistische Birma (Myanmar) en de gedwongen deportaties van Rohingya te veroordelen en de waardigheid en veiligheid van de Rohingya te beschermen. Tijdens de openingszitting van de 45e zitting van de Raad van ministers van Buitenlandse Zaken (CFM) van de OIC zei ze dat er geen ruimte is voor de organisatie om deze crisis te negeren.

Als de Rohingya-gemeenschap in Myanmar wordt onderworpen aan ‘etnische zuiveringen’, kan de OIC-broederschap daar niet aan voorbijgaan, zei premier Hasina. Zij deed een beroep op de OIC om internationale druk uit te oefenen op de autoriteiten van Birma, zodat deze ter plaatse resultaten boeken en het repatriëringsproces bespoedigen. Meer dan 700.000 Rohingya vluchtten sinds augustus vorig jaar vanuit Birma naar Bangladesh om uit handen te blijven van het Birmese leger en boeddhistische bendes die zich schuldig maakten aan het platbranden van dorpen, verkrachting en moord. De VN noemt dat een etnische zuivering.

Het thema van de OIC-bijeenkomst van dit jaar is “Islamitische waarden voor duurzame vrede, solidariteit en ontwikkeling”. Dit is de tweede keer dat Bangladesh als gastland optreedt voor het CFM.

Bron BNNANI

 

Categorieën: Mensenrechten, Gezondheid, Geluk
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op ‘Moslimlanden moeten geweld tegen Rohingya in Birma veroordelen’

  1. WAM van Loenen schreef:

    Tevens zou ik het goed vinden wanneer ook boeddhistische landen dit geweld veroordelen.