De Boeddha werd geboren in het woud.
Hij leefde in het woud.
Hij gaf onderricht in het woud.
Hij vond verlichting in het woud.
Hij stierf in het woud.

Woudmonniken zijn tevreden met weinig.
Ze eten en slapen alleen als dat nodig is.
Ze leven in harmonie met de natuur.

De geest is stil van nature. Onze beoefening bestaat erin die stilte en onbeweeglijkheid van de geest te zien. Deze stille geest is ongecompliceerd. De last van het leven verdwijnt als je Anatta (leegte) in je hart begrijpt. Dan leid je een gelukkig leven.

Ajahn Chah, stichter van de traditie van Thaise woudmonniken.

Op vrijdag 14 december 2018 vertoont het boeddhistisch centrum Ehipassiko in Deurne de prachtige film “Our life is like our breath” (Archetype of Buddhism). Deze film schetst een uniek beeld van het leven van de monniken in de “Theravada Forest Monk Tradition” van Ajahn Chah.

De film neemt ons mee naar Wat Pah Nanachat (International Forest Monastery) in een verlaten streek in noord Thailand, vlakbij de grens met Laos. Doel van Ajahn Chah, een vermaard boeddhistisch leraar, was het oorspronkelijke monastieke leven in ere te herstellen. Monniken leven er zoals ten tijde van de Boeddha. Ze hebben een minimum aan bezittingen en leiden een leven van stilte, eenvoud, meditatie en afzondering. Bekende westerse leraars als Ajahn Brahmavamso, Ajahn Sumedho, Jack Kornfield, Joseph Goldstein ontvingen er hun training. Deze Engelstalige film zonder Nederlandstalige ondertiteling werd gemaakt door Hartwig Rohrmann, zelf monnik in deze traditie. Deze film bevat een schat aan wijsheid en is een absolute aanrader voor iedereen die van ver of dichtbij interesse heeft in het boeddhisme. Hij werd eerder in Ehipassiko vertoond in augustus 2014.

Ivo Claes, tempelverantwoordelijke van Ehipassiko verbleef verschillende keren in dit klooster. Hij zal de film inleiden en zijn ervaringen delen met het publiek.

Praktisch: Vrijdag 14 december 2018 van 20.00 tot 21.30 uur, De Sevillastraat 89, Deurne-Zuid, Vlaanderen.

Categorieën: Filmbespreking, Boeddhisme, Theravada
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk