Het is midden in de nacht.
Ik lig al uren wakker van de stress.
Ik zou moeten mediteren, maar heb helemaal geen zin.
Ik wil gewoon dat het over gaat.
Ik ga maar thee zetten.

Anneloor van Heemstra
(regisseur, moeder van 2 jonge kinderen)

‘Het is nu ruim een jaar geleden dat ik tegen een burn-out aanliep. Ik heb een aantal dingen veranderd in mijn leven. Ik mediteer regelmatig, beoefen yoga, ga vroeger naar bed en let op mijn voeding. Ik ben vast van plan om gezonder te gaan leven.

De Wereldgezondheidsorganisatie gelooft dat stress de belangrijkste doodsoorzaak zal zijn in de 21ste eeuw. Stress tast ons lichaam aan en breekt het af. Dat ik zo slecht naar mijn lichaam luister is gewoon gevaarlijk. Als ik het druk heb zet ik de ‘link’ naar mijn lijf uit. Ik betrap mezelf erop dat ik er trots op ben dat ik me nog nooit ziek heb gemeld op mijn werk. Maar je lichaam liegt nooit.

Ik overvraag mijn lichaam. Al jaren. Daarom lig ik hier op 34-jarige leeftijd met hartklachten in dit ziekenhuis. Ik hoop altijd stiekem dat anderen me zullen afremmen, dat anderen zouden zeggen: ‘Doe het nu maar een beetje rustiger aan, anders trek je het niet meer’.

Niet alleen ikzelf lijd onder mijn overbelaste leven. Mijn omgeving, en vooral mijn kinderen ook. Ik wil niet dat zij, net als ik op de hartafdeling van een ziekenhuis belanden omdat ze geen grenzen kunnen stellen. Maar dan moet ik wel het goede voorbeeld geven. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Omdat ik vaak denk dat ik overal aan mee moet doen en geen ‘neen’ kan zeggen omdat ik alles leuk vind zadel ik mezelf en mijn kinderen op met een overvol schema. Ik wil een goede opvoeder zijn en mijn kinderen niets onthouden wat goed voor hen is. maar hoe weet ik wat goed voor hen is ? Als ik tijd neem om echt met mijn kinderen te zijn, zonder afleiding en zonder doelen dan zie ik dat ze met heel weinig gelukkig zijn. Dat gebeurt vaak in de natuur. Het gevoel dat ik verbonden ben met de wereld, met alles wat leeft mis ik vaak. Ik vlieg eraan voorbij.

Met ons gezinnetje hebben we een leven dat past in een bepaald plaatje: we wonen in een sjieke wijk; onze kinderen gaan naar een goeie school; we hebben nette buren; eigenlijk is het allemaal helemaal goed; het plaatje klopt. En toch voelt het alsof we vast zitten. Dat heeft te maken met dat ik heel erg oververmoeid ben en een periode van rust nodig heb. Maar dat kan niet want er moet geld worden verdiend om dat plaatje te kunnen betalen. Ik merk dat ik langzaam maar zeker de prijs te hoog vind. Dat plaatje is maar een idee dat we dit soort leven moeten leiden. Misschien kan het ook simpeler …’

uit de film ‘Stress in ons leven’

Op vrijdag 11 oktober 2019 vertoont het boeddhistisch centrum Ehipassiko de film ‘Stress in ons leven’ (Doen en Laten). Productie: BOS (Boeddhistische Omroep Stichting). Deze film schetst een portret van onze moderne maatschappij die ons doet geloven dat stilstand achteruitgang is. Deze film werd eerder in Ehipassiko vertoond in maart 2015.

Met o.a. Edel Maex, Rob Brandsma, Paul Verhaeghe, Christina Feldman. Omwille van de lengte van de film eindigt deze avond uitzonderlijk om 22u.

Praktisch: Vrijdag 11 oktober 2019 van 20.00 tot 22 uur, De Sevillastraat 89, Deurne-Zuid, Vlaanderen.

Categorieën: Nieuws, Filmbespreking, Gezondheid, Zorg, Boeddhisme
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk