Maak je niet druk over winst of verlies.
We geloven dat goed en kwaad,
prettig en onprettig,
juist en fout
echt bestaan.
Maar heeft de werkelijkheid twee kanten?
De realiteit is één.
En zelfs die ene werkelijkheid is leeg.

Wil je een boeddha worden?
Wat een tijdverlies!
Nu is alleen maar nu.
Jij bent alleen maar jij.

Ben je onzeker over de dood?
Maak je geen zorgen.
Sterven is een zekerheid.

(uit de film ‘Zen for Nothing; 1 year in a Japanese monastery’)

Diep verscholen in de bergen, aan de westkust van Japan, ligt het klein zenklooster Antaji. Sabine, een jonge Zwitserse vrouw zet er haar eerste stappen in het monastieke leven. We volgen haar gedurende een jaar. Ze leert de kloosterregels, hoe te buigen, hoe te zitten in meditatie, hoe te eten met stokjes. Het leven in dit klooster is er een van grote soberheid en eenvoud. Het is één groot ritueel.

Eten, werken, koken, studeren gebeurt met regelmaat en grote discipline. Maar er is ook tijd voor ontspanning: samen musiceren, tafeltennissen, voetballen, wandeltochten in de sneeuw. Langzaam ontwikkelen zich diepe vriendschapsbanden, over culturele grenzen heen.

Als de laatste sneeuw gesmolten is reizen de monniken naar de grootstad Osaka waar ze in traditionele kledij op bedelronde gaan en sutra’s reciteren voor de ingang van de metro.

Op vrijdag 13 september vertoont Ehipassiko de prachtige film ‘Zen for Nothing; 1 year in a Japanese monastery’. Deze avond eindigt uitzonderlijk om 22u (lengte film is 100 minuten). Er wordt nauwelijks gesproken in deze film. Japans, Engels, Duits gesproken; Duitse en soms Engelse ondertiteling.

Praktisch: Vrijdag 13 september 2019 van 20.00 tot 22.00 uur, De Sevillastraat 89, Deurne-Zuid, Vlaanderen, België.

 

Categorieën: Japans boeddhisme, Filmbespreking, Boeddhisme, Zen
Tags: , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Ehipassiko – Zen for Nothing (film)

  1. Zeshin schreef:

    Als je ouder bent dan 40 word je bij Anta-Ji niet toegelaten. In de winter zit je er drie maanden van de buitenwereld afgesloten. Bij ons zeuren ze dat ze niet op een stoel mogen mediteren. Bekijk de film die geeft een beeld waar zen over gaat.