Ken je het gevoel dat je aan het eind van de week verbijsterd kijkt naar de afspraken die je had willen nakomen. En er geen vinkje met afgewerkt bij staat. Elke week weer, het hele jaar door. Wat voor gevoelens levert dat op. Op donderdag 13 september wordt de door de coach met een boeddhistische achtergrond Nynke Valk bedachte Eenvoudig Leven Agenda 2019 gepresenteerd in de Linnaeus Boekhandel in Amsterdam.

Deze agenda zou volgens de bedenker helpen je om je eigen koers te volgen in een wereld vol indrukken. Door een eenvoudige methode verschuift je focus naar wat echt belangrijk voor je is.

Aan het begin van de week bepaal je, voor verschillende levensgebieden, wat er echt toe doet. Aan het eind van de week kijk je, aan de hand van enkele reflectievragen, hoe het is gegaan. Zo komt er een proces van bewustwording op gang. Naast de gangbare weekindeling zijn er inspiratieteksten ter ondersteuning van dit proces, met speelse illustraties van Alex Peters. Ook wijst de agenda op veel voorkomende valkuilen en hoe hier op een milde manier mee om te gaan.

De Eenvoudig Leven Agenda is ontwikkeld door de boeddhistische coach Nynke Valk. Zij reikt een eenvoudige, maar zeer doeltreffende methode aan, die je helpt om minder snel meegesleept te worden in de verwachtingen van anderen of in alles wat zogenaamd ‘moet’. Eenvoudig leven betekent volgens haar overigens niet per se een minimalistisch leven, hoewel dat voor sommigen ook een goede optie is.

“Je agenda verandert van een serie afspraken in een persoonlijke gids die focus geeft en ruimte”

Waarom een Eenvoudig Leven Agenda?

Je wilt een bijdrage leveren aan deze wereld. Iets doen wat bij je past. Iets wat je leven zin geeft. Iets betekenen voor anderen. Maar in de waan van de dag raak je versnipperd en afgeleid door wat anderen van je vragen of door social media. Je ziet door de bomen het bos niet meer en je komt niet aan het belangrijkste toe. Intussen gaat je leven door. En is er weer een dag, een week of een jaar voorbij. De Eenvoudig Leven Agenda helpt je om voorrang te geven aan wat het belangrijkste voor je is. Zo kun je op koers blijven. Maar het is zeker geen to-do-lijst. Wat is het wel?

De Eenvoudig Leven Agenda:

  • brengt je naar de kern van hoe jij je leven vorm wilt geven • ondersteunt je om te doen wat echt belangrijk voor je is • is een werkboek, een gids voor jezelf • geeft structuur • geeft focus • helpt je om je niet te verliezen in trivialiteiten • haalt je uit de digitale wereld • laat je groeien aan de hand van je weekplanning • is mild voor jou en veroordeelt je niet als je iets laat versloffen • brengt wat je in je hart wilt en wat je in werkelijkheid doet, dichter bij elkaar

Misschien is het belangrijkste wel dat de agenda je wil helpen om authentiek te leven, van binnenuit. Jíj bent degene die je leven vormgeeft, het is aan jou!

Dit betekent overigens niet dat het leven altijd maakbaar is. Onze levens kennen genoeg lastige situaties en uitdagingen. Soms is er een periode van tegenslag of rouw. Maar zelfs dan kun je – binnen de mogelijkheden – prioriteit geven aan wat voor jou essentieel is en (zelf)compassie beoefenen.

De agenda loopt van januari t/m december 2019. Samenstelling: Nynke Valk. Illustraties: Alex Peters. Uitgever: uitgeverij Trophonios ISBN: 9789491728280 Aantal pagina’s: 216 Verkoopprijs: €16,95

Over de samensteller:
‘Persoonlijke ontwikkeling is de belangrijkste leidraad in mijn leven. Ik ben vooral geïnspireerd en gevormd door het boeddhistische gedachtengoed; sinds 1981 ben ik student van Sogyal Rinpoche, schrijver van Het Tibetaanse boek van leven en sterven.
Van 1986 tot 2006 werkte ik voor de boeddhistische organisatie Rigpa, als office-manager, instructeur, trainer van instructeurs-in-opleiding en als Hoofd Studie en Beoefening.
Van juli 2006 tot november 2009 heb ik in Zuid-Frankrijk een driejarige fulltime strikte retraite onder leiding van Sogyal Rinpoche gevolgd. Dit was een heel bijzondere en intense tijd – het leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Deze ervaring heeft me de moed en inspiratie gegeven om m’n eigen bedrijf te starten en als coach en trainer aan het werk te gaan. Voor mij geeft De Heldere Spiegel de context om wat ik in de loop van de jaren geleerd heb, vooral op het gebied van de menselijke geest, door te geven. Inmiddels ben ik ook mindfulness- en compassietrainer.
Naast het boeddhisme is Stephen Covey, schrijver van De zeven eigenschappen van effectief leiderschap, een grote bron van inspiratie. Ik ben met zijn werk in aanraking gekomen, toen ik bij Rigpa het Hoofd van Studie en Beoefening was. Covey hielp me om mijn werk te organiseren, om in de veelheid aan taken te zien wat echt van belang is. Je zou het een vorm van timemanagement kunnen noemen, maar het is veel meer dan dat. Het gaat niet om to-do lijstjes, maar vooral om de visie van waaruit je werkt. Om visie en actie met elkaar in overeenstemming te brengen.
Van 1981-1986 volgde ik in Groningen de kunstopleiding Akademie Minerva. Mijn grootste inspiratiebron in die tijd was Hendrik Nicolaas Werkman. Ook door mijn familie werd ik gestimuleerd in het kunstenaarschap: mijn grootvader Willem Valk was beeldhouwer. Ik herinner me nog goed dat hij zei: “Ga jij later ook in de kunst?” Op dat moment had ik daar nog geen weet van, maar misschien heeft het toch een kiem gelegd.
Na de kunstacademie was ik 10 jaar werkzaam als beeldend kunstenaar. Toen ik bij Rigpa betaald werk kreeg, heb ik mij full-time op het boeddhisme gericht. Maar sinds een jaar of twee begint het weer te kriebelen en neemt het schilderen opnieuw een belangrijke plaats in in mijn leven.
Ook in m’n workshops en individuele coaching werk ik graag met tekenen. Beelden drukken iets anders uit dan woorden en geven je soms inzichten die anders verborgen zouden blijven. Niet dat je daarvoor hoeft te kunnen tekenen, het gaat niet om de techniek of dat iets ‘lukt’. Ook zonder dat, of misschien juist wel daarom, kan creativiteit veel inspiratie en betekenis geven aan je leven.’

Categorieën: Boekbespreking, Mahayana, Gezondheid, Boeddhisme, Geluk, Media
Tags: , , , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu