• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Elfde jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Eelco van der Meulen
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Ramo de Boer
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » B’eter – bloemkool

B’eter – bloemkool

12 oktober 2012 door Jessica Hummel

detail bloemkoolStilstaan bij wat je eet is niet alleen verrijkend, het wijst je ook de weg naar wat je er wel en niet van kunt verwachten. Zo kun je de eigen perceptie soms behoorlijk bijstellen. Kijk bijvoorbeeld eens echt goed naar bloemkool. Bloemkool is een kool, maar ook een bloem. Op kleine steeltjes zitten witte knopjes gerangschikt, alsof het fractals zijn zo mooi. De witte kleur zet je op het spoor van de calcium die een bloemkool kan leveren.
Bladkolen zijn totaal verpakt en beschermd door stevige buitenste bladeren. Bloemkool heeft dat niet, die geeft zichzelf direct bloot. Maar toch is bloemkool niet weerloos. Hoe kapotter je bloemkool maakt, hoe meer zwavel er ontwikkeld wordt. Chemische oorlogsvoering. Zwavel ruikt niet prettig en ligt zwaar op de maag. Behandel je de bloemkool met aandacht en vriendelijkheid, dan geeft ze een fijnere smaak, prettige structuur en ze blijft lichtverteerbaar. Niet kapot koken maar koesteren in een aangenaam badje dus.
Broccoli en romanesco zijn verwant aan de bloemkool, en ook voor hen geldt dat niet te lang koken de beste eigenschappen in ze wakker maakt.

korianderzaadHet volgende gerecht doet het prima bij rijst. Je kunt desgewenst ook aardappelen er aan toevoegen, dan hoeft er niet persé rijst bij. Hele korianderzaadjes geven een bijzondere touch, het is verrassend hoe anders ze heel smaken dan in gemalen toestand. Ze kunnen als het nodig is vervangen worden door gehakte korianderblaadjes, maar de zaadjes zijn echt lekkerder. In het kerriepoeder zit al gemalen koriander, dus gemalen korianderzaad is geen goede vervanging voor de hele zaadjes of de blaadjes.

Bloemkoolcurry

bloemkoolcurry

 

 

 

 

1 bloemkool, in roosjes met steeltjes, en de stronk in stukjes
3 deciliter groentenbouillon (vers of van tablet)
4 eieren, hardgekookt en gepeld
2 uien
2 eetlepels olie
1/2 eetlepel korianderzaadjes
1 teen knoflook
1 flinke eetlepel kerriepoeder
[eventueel:
700 gr halfgare aardappelpartjes
1 eetlepel gehakt korianderblad]

Zorg dat je de hardgekookte eieren en eventueel de halfgare aardappelen al klaar hebt liggen. Zorg er ook voor dat de bouillon en de bloemkool al gebruiksklaar zijn.
Halveer de eieren. Snij de uien in grote stukken (in kwarten en nog een keer door).
Verwarm de olie in een pan en pof hierin al omscheppend de korianderzaadjes. Het duurt een tijdje tot je wat gesis hoort en de geur van de zaadjes vrijkomt.
[Als je korianderblad gebruikt: dat wordt pas aan het eind toegevoegd.]
rode uien in stukjesVoeg de ui toe en bak die 3 a 4 minuten mee. Snij de knoflook in plakjes.
Doe de knoflook en bloemkool erbij in de pan, en bak ook die 3 a 4 minuten mee.
Voeg het kerriepoeder toe en bak dat nog 1 minuut mee.
Schenk de bouillon er bij, en breng die aan de kook. Als je aardappels wilt toevoegen is dit het moment om dat te doen.
Kook alles op een zacht vuurtje nog eventjes door totdat de bloemkool gaar is. Meer dan 10 minuten zal het niet duren.
[Korianderblad gebruikers, strooi nu het korianderblad in de curry.]
Leg de eieren in de curry en warm nog drie minuten door.

Toe een simpel maar lekker toetje. Met kaneel, ook een van de specerijen waaruit kerriepoeder samengesteld is.

Appel uit de oven

appeltoetje

 

 

 

 

1 appel
4 el bruine suiker
kaneel
beetje roomboter

Appel wassen, klokhuis er uit halen. Niet schillen, want de appel wordt zacht en zou zonder schil teveel uit elkaar vallen. Appel in dikke plakken snijden. Ovenschaal licht invetten. Appelplakken er in leggen. Op iedere plak een beetje kaneel en een afgestreken eetlepel bruine suiker strooien. Wat kleine stukjes boter er overheen doen. 30 a 40 minuten in de oven op 175 graden.
Lekker op een laagje koude vanillevla.
Alle recepten zijn berekend op ongeveer 4 personen. Neem goed de tijd om ze te maken. Het eten op de foto’s is ook werkelijk opgegeten.
B'eter - keuken voor de Boeddhistische eter

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter Tags: B'eter, bloemkool, bloemkool curry, Jessica Hummel, recepten

Lees ook:

  1. B’eter – bloemkool
  2. B’eter – bloemkool
  3. B’eter – Venkel
  4. B’eter – Bietjes

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Lees Interacties

Reacties

  1. Jana zegt

    24 mei 2013 om 09:43

    Heerlijk recept, bedankt! Pas wel op met de korianderzaadjes. Ik heb iets te veel zaadjes gebruikt en de kinderen protesteerden dat het te pittig was. Tip: gebruik een leuke rijst zoals notenrijst en gebruik het kookvocht van de rijst voor de curry. Zo wordt de curry licht gebonden en gaan er geen voedingsstoffen verloren. Ik heb de curry geserveerd met kerstomaatjes, notenrijst en mango chutney om het voor de kinderen nóg kleuriger en aantrekkelijker te maken.

Primaire Sidebar

Door:

Jessica Hummel

redactie 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 14 augustus 2022
    Kum Nye Dancing zomerserie | Online | vanaf 14 aug
  • 19 augustus 2022 - 21 augustus 2022
    Retraite weekend | Vreugde van zijn: gelukkig zijn | Live | 19-21 aug
  • 22 augustus 2022 - 26 augustus 2022
    3-daagse boeddha vakantie
  • 26 augustus 2022 - 28 augustus 2022
    Retraite weekend | Liefde en Compassie voor jezelf en anderen | Live| 26-28 aug
  • 3 september 2022
    Gratis Workshop | Waardering voor jezelf en anderen | Live en Online | 
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    De rafelkant van onze democratische rechtsstaat – Deel 1

    Kees Moerbeek - 7 augustus 2022

    De auteur signaleert een onontkoombare overgang naar een staatsgrenzen overstijgende vervlechting van belangrijke leefomstandigheden op economisch, cultureel, klimatologisch en technologisch gebied. Het verlies van houvast dat dit veroorzaakt valt samen met het verlies van de bescherming door de verzorgingsstaat. Dit wordt verergerd door de onverschilligheid in leidende politieke en economische kringen ten opzichte van de onzekerheid die de veranderingen oproepen. De weerstand die dit alles opwekt neemt op veel plaatsen onder invloed van populistische en autoritaire bewegingen ‘de vorm aan van een afwijzing van anderen, andersdenkenden en andersverschijnende mensen.’

    Woef hé…een signalering

    Erik Hoogcarspel - 4 augustus 2022

    Georg Luck (1926 – 2013) was hoogleraar aan de Universiteit in Baltimore, Verenigde Staten in de klassieke cultuur en talen. Aan het einde van zijn carrière heeft hij op verzoek van een collega een studie uitgevoerd naar een heel aparte groep van filosofen, de cynici. Het wordt cynicus is afgeleid van “hond”, kynos. Deze “honden” predikten voor het volk en leidden talentvolle leerlingen op.

    De kinderen hebben nu rust nodig. Over ouderverstoting.

    Rob van Boven en Luuk Mur - 2 augustus 2022

    De kinderen waren 5 en 4 jaar toen de moeder vertrok met de kinderen. Ze wilde niet langer als slaaf behandeld worden door haar man. De kinderrechter besliste dat het woonverblijf bij moeder was, er kwam een bezoekregeling met vader en er werd opgelegd dat de ouders mee zouden doen aan ouderbemiddeling. De bemiddeling werd geen succes en ook een tweede en derde poging mislukte. Toen kwam er een melding bij Veilig Thuis door de vrijwillige jeugdhulpverlening.

    Crisis op crisis

    gastauteur - 1 augustus 2022

    Stel dat de vooronderstelling dat de mens beschikt over een vrije wil nu eens niet waar blijkt te zijn terwijl ons wetstelsel daar wel vanuit gaat en daarmee aansluit bij het vrije-markt-denken, het kapitalisme. En als dat niet waar is of maar heel beperkt, wat betekent dat dan? Dat er zoiets als een vrije wil bestaat is een aanname, een geloofsartikel.

    Narrative self en experiential self: hoe begrip van meditatieonderzoek beoefenaars kan helpen op hun pad

    gastauteur - 31 juli 2022

    Ik gebruik wel eens het beeld van een motor met zijspan. Als je geen meditatiebeoefenaar bent dan zit het narratief achter de stuur en de directe ervaring in het zijspan. Door beoefening kan je dat omdraaien, kom je ‘in’ de ervaring. En als je het narratief toch nodig hebt, dan zet je hem in. Waarvoor het ook helpt is dat mensen het niet meer zo vervelend vinden wanneer ze niet opmerkzaam zijn omdat ze begrijpen waar het narratief mee bezig is. Zo voorkom je de opbouw van aversie tijdens het mediteren.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Halte Hertenkamp – De Boeddha en het bedrijfsrisico
    • Nieuwe schrijnende berichten uit Myanmar (Birma)
    • Part of Me… Shaping Mental Spaces
    • ‘Geef ons heden ons dagelijks brood’
    • Elf visioenen van het Levende Licht

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

     

    Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

     

    Privacy en cookies

    Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

    Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

    Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

    Noodzakelijke cookies

    Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

    If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

    Privacy

    Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens